Кемал Дервиш, бивш държавен министър за икономиката на Турция, е

...
Кемал Дервиш, бивш държавен министър за икономиката на Турция, е
Коментари Харесай

Бившият турски министър на икономиката Кемал Дервиш почина в САЩ

Кемал Дервиш, някогашен държавен министър за стопанската система на Турция, е умрял на 74-годишна възраст в болница във Вашингтон, където се е лекувал, оповестиха турски медии, представени от Българска телеграфна агенция. 

От известно време някогашният министър се лекуваше от болест на Паркинсон в Съединени американски щати.

Дервиш заемаше поста държавен министър за стопанската система по време на икономическата рецесия през 2000 и 2001 година, след което бе определен за народен представител от Народнорепубликанската партия (НРП), припомня " Хюриет дейли нюз ".

Висшето си обучение той получава в чужбина - дипломира се като бакалавър и магистър от Лондонското учебно заведение по стопанска система във Англия и приключва докторантура в Принстънския университет в Съединени американски щати.

Между 1973 и 1977 година изнася лекции в Близкоизточния механически университет и в Принстънския университет. След това постъпва на работа в Световната банка през 1977 година През 1996 година е нараснал във вицепрезидент на тази институция.

След две финансови рецесии в Турция - през ноември 2000 година и февруари 2001 година, Дервиш подава оставка от поста си в Световната банка, който заема в продължение на 22 години, откакто е поканен в Турция и поема поста на министър на стопанската система в държавното управление на Бюлент Еджевит.

През август 2002 година подава оставка след различия с тогавашния вицепремиер Девлет Бахчели. На изборите на 3 ноември 2002 година, на които Партията на справедливостта и развиването се изкачва на власт, е определен за народен представител от опозиционната НРП в Истанбул.

На 9 май 2005 година подава оставка и е назначен за началник на Програмата на Организация на обединените нации за развиване (ПРООН), а през 2009 година отстъпва поста на някогашната министър-председателка на Нова Зеландия Хелън Кларк.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР