[KCNA] Още по темата Вечерни новини: #България пасува срещу Москва

...
[KCNA] Още по темата Вечерни новини: #България пасува срещу Москва
Коментари Харесай

Вечерни новини: #летище Пловдив за китайската HNA #Ким Чен Ун с международен дебют

[KCNA] Още по тематиката
Вечерни вести: #България пасува против Москва #протест в Сибир против Путин

И още: Нови разкрития на " разобличителя " на Cambridge Analytica; Започва строителството на автомагистрала " Хемус " от Ябланица до пътен възел Боаза
27 мар 2018
Вечерни вести: #срещата ЕС-Ердоган #Западът гони съветски дипломати

И още: европрокуратурата ще проработи през 2020 година, а комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай може да не се състои
26 мар 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Колко е елементарно да влезеш безотговорно на летище София; Европейски Съюз среща Ердоган във Варна; фирмите регистрират пред данъчните предходната година
25 мар 2018 Ехото от абсурда " Скрипал " продължава да отеква в България, разкривайки прекалено " деликатното " отношение на страната към Русия. България остана една от дребното страни в Европейски Съюз, които не започнаха изпъждане на съветски дипломати в символ на взаимност с Англия. От това удовлетворение в сряда изрази съветският дипломат в България, съдружните сътрудници от " Обединени патриоти " похвалиха " уравновесената позиция ", а за Българска социалистическа партия даже леката дипломатическа мярка, каквато е приучване на българския дипломат от Москва, е прекалено много...

И до момента в който българската политическа класа повтаря в купом, че чака да види и чуе доказателства за виновността на Русия, каквито не е получила, стана ясно, че Англия в действителност е споделила невиждана по равнище разследваща информация за офанзивата в Солсбъри с министри и публични представители на Европейски Съюз и НАТО, която ясно приказва за произхода на отровата. Наистина, Лондон е споделил по-малко информация на някои страни от Европейски Съюз. И може би има причина за това.

В същото време и в сряда Русия продължи с линията на контраатаката, този път довеждайки я съвсем до парадокс: Тя упрекна Англия, че показва систематична некадърност да обезпечи сигурността на съветските жители на своя територия. И изиска Лондон да потвърди, че английските служби не стоят зад офанзивата, в противоположен случай Москва ще смята случая за посягане над живота на съветски жители.

Наред с това севернокорейският водач Ким Чен Ун изненадващо дебютира на интернационалната сцена с скрито посещаване в Китай и си извоюва място в челните вести на интернационалните медии, а в България бе определен най-сетне концесионер на летището в Пловдив.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Летище Пловдив към този момент има определен концесионер - китайската HNA Group

След съвсем година и три предложения държавното управление избра кой да стопанисва и развива летище Пловдив идващите 35 години. Това е обединяване сред китайската HNA Group и записаното в Холандия Plovdiv Airport Invest. Офертата на спечелилия планува вложения от 79 млн. евро. Концесионното заплащане за страната ще бъде 6% от приходите на аерогарата и по 600 хиляди лева на година закрепено. Около 30 млн. евро от вложенията на китайците ще са за построяването на карго и на пътнически терминал. Предвидено е и удължение на пистата със 700 метра.

Плановете са през летището да минават по 1 млн. пасажери на година и по 50 хиляди тона товари. На заричане звучи, че полупразния обект във втория по величина български град ще се оживи мощно. Но постоянно упованието е друго от действителността. Първо, китайските вложения в България на думи са доста, само че де факто съвсем в никакъв случай не се случват. Второ, китайската HNA в последно време се бори със свръхзадълженията си и не е ясно дали стои зад българския си проект от преди година. Така че преди шампанското ще мине най-малко година, в която да се види има ли китайци и действителни дейности по развиване.

След разкрития, че е трансферирал задлъжнялата си компания на малоимотен, народен представител от ГЕРБ скоростно подаде оставка

Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев подаде оставка в сряда сутринта поради стремително развилия се скандал, откакто уеб сайтът " Биволъ " разкри опита му за отбягване на налози. Малко преди да бъде определен за общински координатор на ГЕРБ - Гоце Делчев през 2016 година, Гамишев е трансферирал сдружението си " Гамишев – НКБ " с съвсем 200 хиляди лева данъчни отговорности на сламена компания, благосъстоятелност на малоимотно лице. Междувременно Национална агенция за приходите заяви, че е почнала данъчна инспекция на Гамишев.

Това е може би най-бързо развилият се парламентарен скандал от последните години – единствено за три дни от публикуването на информацията в " Биволъ " в неделя до оставка в сряда. Случаят се развива на фона на признанието на Национална агенция за приходите, че несъбраният Данък добавена стойност от влезнали в действие ревизионни актове за интервала 2000 - 2017 година е общо близо 6 милиарда лева Интересно е, че и " Гамишев - НКБ " е в листата на огромните длъжници на Национална агенция за приходите и не е ясно по какъв начин е станало вписването на прехвърлянето на компанията. Дори интервенцията да е била законна, то е аморално народен представител и политик да заобикалят заплащането на налози с сходни схеми.

Севернокорейският водач Ким Чен Ун изненадващо дебютира на интернационалната сцена

[KCNA]

Китайските управляващи потвърдиха в сряда заран, че се е състояла " загадка " среща сред водача на Северна Корея Ким Чен Ун и китайският президент Си Дзинпин в Пекин. Ким, сходно на предшествениците си, е дошъл и си е тръгнал с брониран трен. Визитата се случва няколко седмици преди плануваните две срещи на върха сред Ким Чен Ун и американският президент Доналд Тръмп и президента на Южна Корея Мун Дже Ин. За идните визити е удостоверил в Пекин самият севернокорейски водач, а съгласно китайската осведомителна организация " Синхуа " те ще се проведат в края на април или началото на май.

Това е първото пътешестване на Ким отвън Северна Корея, откогато взе властта през 2011 година То може да се одобри за сигнал, че изолираната комунистическа страна пробва да успокои напрегнатите интернационалните връзки към програмата си за нуклеарни оръжия. Опитите на севернокорейския водач за разговор започнаха към Олимпийските игри в Южна Корея. По-рано този месец американският президент пък одобри поканата за среща с Ким, на която да обсъдят дейности за " денуклеаризация " и отвод от нуклеарни проби в Северна Корея. Според изказване на Белия дом Тръмп е бил известен от китайската страна за визитата на Ким Чен Ун в Пекин.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Промените в Закона за енергетиката за либерализация на пазара влизат в Народното събрание

Управляващите бързат с разглеждането на измененията в Закона за енергетиката, които се подготвяха незабавно поради недоволството на бизнеса от нарасналата в края на предходната година цена на тока. Ключова смяна е изваждането на свободния пазар на всички производители, които в този момент имат преференциална цена за електрическата енергия. Проектът е импортиран във вторник сутринта от Делян Добрев, Валентин Николов и Александър Ненков от ГЕРБ. В сряда след разправии той влезе в дневния ред на правната комисия, а в четвъртък ще се гледа от водещата парламентарна комисия по енергетиката. Целта е планът да бъде гласуван в залата идната седмица.

Промените идват, откакто от края на предходната година напрежението сред работодателите и енергийния министър Петкова се бе повишило. Те неколкократно алармираха, че търговците на ток оферират на бизнеса контракти с голословно повишени цени и че министърът не се оправя със обстановката. Впоследствие след среща с премиера страните се схванаха за бързи промени.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Правителството реши да даде по 40 лева великденски добавки към пенсиите на 1.23 млн. души. Това са хора, на които пенсията, дружно с добавките и обезщетенията към тях, е в размер до 321 лева в това число, т.е. приходите им са под линията на беднотия.

Отстъпката от 5% върху дължимите налози при подаване на декларация онлайн е дискриминативна и слага в неподходящо състояние хората без достъп до интернет, е решила комисията за отбрана от дискриминация по тъжба. Решението е извънредно противоречиво, защото отстъпките за онлайн заплащания са международна процедура и в частния бизнес, и в институции и там целят да поощрят е-общуването с администрацията, което е по-евтино и дейно.

Варшава подписа контракта със Съединени американски щати за системата за противоракетна защита Patriot , като това е най-голямата оръжейна договорка в историята на Полша на стойност 4.75 милиарда $. Полша форсира напъните си да модернизира въоръжените си сили, откакто през 2014 година Русия анексира Кримския полуостров.

Депутатите взеха решение дефинитивно, че в София ще има обособени зони за небостъргачи , само че какъв брой и къде ще реши Столична община с промени в Общия организационен проект. Обсъжданите до момента хрумвания са за две зони - до " Интер Експо Център " и край бул. " Царица Йоанна " в кв. " Люлин ". Промените предложи основния проектант на София за да се ограничи безразборното строителство на високи здания на несъответствуващи места.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР