Казват, че всеки има своя съдба и често тя не

...
Казват, че всеки има своя съдба и често тя не
Коментари Харесай

Притча: Съдбата трябва да се приеме, а не да се променя.

Казват, че всеки има своя орис и постоянно тя не ни харесва. Трудно ни е да приемем ориста си, считаме, че заслужаваме по-добър живот, по тази причина прилагаме доста старания да я променим даже и в случай че всички предходни опити са се оказали напразни. Всеки самичък слага запетаята на нужното място: приемане не би трябвало смяна.

Сравнявайки своя живот с живота на другите хора, ни се коства, че на тяхната орис може да се завижда и с наслада бихме сменили живота си с живота на този, на който завиждаме. Обаче не знаем в реалност какво усещат хората надълбоко в себе си. Може да си сложим всякаква маска, само че какво претърпяваме е различен въпрос. Ето и една мистична алегория за йогата и приемането на ориста.
 йога жена Unsplash
Притча за йогата и ориста

Отдавна, от дълго време, когато на земята живели могъщи йоги-мистици, към един от тях след дълъг път през планината пристигнал дървосекач, елементарен селяндур и споделил:

- Ти си прочут йога и вълшебник, доста съм слушал за твоите мистични качества. Говорят, че ти предизвикваш дъждове, когато има суша и прогонваш облаците, когато полята са залети с вода. Ти от разстояние си излекувал няколко наши хора от смъртоносни заболявания, въпреки че нито един път не си ги виждал с очите си и не си приказвал с тях. Казват, че ти цялостен живот се занимаваш с мистична йога и можеш доста неща, за които ние, простите хора, даже не се досещаме. Дойдох при теб, с цел да ….

- Зная защо си пристигнал, - внезапно споделил йогата със спокоен, спокоен глас. – На теб не ти харесва, че работиш за трима, а получаваш колкото другите. Имаш красива жена, само че тя не те обича по този начин както ти с желае. Децата ти не оправдават упованията ти. Мъчат те тежки думи и заболявания. Не можеш да приемеш ориста си и мислиш, че животът е неправдив, по тази причина си и пристигнал при мен.

- Да, по този начин е – навеждайки взор, споделил дървосекачът. – Можеш ли да ми окажеш помощ?
 йога жена Unsplash
Йогата затворил очи и дал отговор:

- Ще ти оказа помощ. Посочи ми трима души, чиято орис смяташ за по-добра от твоята.

Селянинът неотложно посочил трима души. След това йогата му заповядал да си затвори очите и обяснил:

- За няколко минути ще ти оказа помощ да влезеш в изключително положение.Ще осъзнаваш всичко протичащо се, само че няма да можеш да се движиш, да размишляваш и няма да можеш самичък да прекратиш този развой. Само ще наблюдаваш и чувстваш всичко, което ще ти покажа. Съгласен ли си?

Получавайки единодушието му, йогата почнал своята работа. Веднага посочил на дървосекача един ден от живота на коняря, който бил първи в листата, имащ „ по-добра орис “. Дървосекачът преживявал всички събития от деня на коняря, от изгрев до залез слънце, едно след друго, всички наслади и страдания, като че ли самият той бил коняря – толкоз всичко било реалистично и прочувствено. И най-после, когато „ денят на коняря “ приключил и внезапно дървосекачът осъзнал, че не е конят, въздишка на облекчение се изтръгнала от гърдите му.
 йога жена Unsplash
- Можеш ли да приемеш такава орис? Искаш ли да си на неговото място? – попитал йогата.

- Не, - дал отговор селянинът, без да се замисли.

После йогата посочил един ден от живота на грънчаря, който бил втори в листата. Дървосекачът макар волята си потопен в живота на грънчаря, изцяло преживявайки и положителното и неприятното, до момента в който не завършил денят. След като осъзнал, че той не е грънчарят, дървосекачът надълбоко въздъхнал.

Искаш да имаш такава орис? – попитал йогата.

- О, не…

След това йогата посочил на селянина живота на търговеца, третият човек в листата, на който дървосекачът скрито завиждал. Един ден от живота на търговеца – всички събития на деня блестящо били претърпени от дървосекача във всички детайлности. Опомнил се от тази доста реалистична заблуда, той още веднъж чул гласа на йогата:
 йога жена Unsplash
- Готов ли си да приемеш такава орис?

Тежко дишайки след преживения опит на тримата, дървосекача колкото да промълвил:

- Не. Много съм се заблуждавал, мислейки, че тяхната орис е по-добра от моята. Не желая да си променям ориста.

Йогата го погледнал деликатно и споделил:

- Добре. Сега кажи какво искаш.

Човекът поразмислил минута и дал отговор:
 йога жена Unsplash
- Позволи ми да си остана дървосекачи да си пребивавам живота подобен, какъвто е. След всичко това мога да приема ориста си каквато и да е тя. Благодаря ти за помощта.

От този миг нататък дървосекачът в никакъв случай не се оплаквал от живота си и никому не завиждал. З ащото знаел от мистичния си опит: външното държание на индивида и неговия вътрешен свят постоянно са разнообразни неща.
 йога жена Unsplash
Още забавни публикации, които да прочетете:
Притча за орела и смяната Притча: Кои са същински значимите неща в живота? Притча: Тайната на безконечната обич Къщата, в която ще живееш утре
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР