Казват, че в средата на миналия век автомобилите-амфибии в СССР

...
Казват, че в средата на миналия век автомобилите-амфибии в СССР
Коментари Харесай

6 съветски коли амфибии – от американски копия до оригинална продукция

Казват, че в средата на предишния век автомобилите-амфибии в Съюз на съветските социалистически републики са част от визията за бъдещето, сходно на галактическите кораби или атомните централи.

Съветският съюз основава някои много странни модели на такива транспортни средства, само че за жал доста от тях по този начин и не влизат в всеобщо произвеждане.
ГАЗ-46 МАВ
 Плаващият автомобил ГАЗ-46 на подготовка за военния церемониал във връзка 73-годишнината от успеха във Великата отечествена война в гр. Верхная Пимша в Свредловска област.

Плаващият автомобил ГАЗ-46 на подготовка за военния церемониал във връзка 73-годишнината от успеха във Великата отечествена война в гр. Верхная Пимша в Свредловска област.Павел Лисицин/Sputnik

МАВ е редуциране от „ дребен плаващ автомобил “ на съветски. Задвижва се от мотора на една от най-популярните руски коли – „ Победа “, която се създава в Съюз на съветските социалистически републики малко след Втората международна война.

Смята се, че тази амфибия е копирана от Ford GPA. Действително, не е мъчно да се виждат очевидните прилики сред тези два автомобила. ГАЗ-46  се създава от 1953 до 1958 година и е основан за превоз на бойци и извършване на разнообразни бойни задания по вода. Той е в действителност дребен и може да побере единствено до петима души.
БАВ-485


Wisnia6522/Wikipedia

Съюз на съветските социалистически републики се нуждае и от по-големи амфибии, тъй че автомобилните инженери измислят модела БАВ – редуциране от „ огромен плаващ автомобил “ на съветски.

БАВ също е основан на американски първообраз – камиона-амфибия DUCW-353. Съюз на съветските социалистически републики получава стотици такива коли през Втората международна война в границите на стратегия „ заем-наем “.

Съветската версия поема до 28 души или 2,5 тона товар. Произвежда се до началото на 1960-те години, само че се употребява всеобщо в Източния блок и Близкия изток в продължение на още двайсет години.
ПТС
 Плаващият превозвач (ПТС) на учения на полигона Сергеевски в Приморския край.

Плаващият превозвач (ПТС) на учения на полигона Сергеевски в Приморския край.Виталий Анков/Sputnik

През 1960-те Съюз на съветските социалистически републики започва още един план, този път безусловно автентичен. Той е наименуван ПТС – приблизително транспортно средство вид амфибия. Този план се оказва предвестител на цяла фамилия транспортьори-амфибии. Най-новите разработки и модификации по плана към момента се употребяват в съветската войска.

Първият е пуснат през 1965 година. Той е с два пъти по-голяма товароносимост от БАВ – пет тона. За разлика от предшественика си, той е с гъсенично задвижване. Има и съоръжение, което му разрешава да работи в региони, наранени от радиационни или биологични (химически) оръжия.
ВАЗ-Е „ Река “
 Лекият плаващ автомобил ВАЗ-2Э2122

Лекият плаващ автомобил ВАЗ-2Э2122 „ Река “, втора серияархив НИИЦ АТ

Най-популярният руски кросоувър – „ Нива “, съумява да очарова даже претенциозните чиновници от военното министерство и те поръчват негова версия вид амфибия. Тя е проектирана през 1976 година, само че през идващите 10 години заводът ВАЗ се пробва да я модифицира, с цел да усъвършенства системата за изстудяване на мотора.

Като цяло са създадени 21 такива коли, които не съумяват изцяло да удовлетворят упованията на руската войска. Перестройката на Горбачов нанася финалния удар и опитите с плаващата „ Нива “ са прекъснати.
ЛуАЗ-967


Boris1960/Wikipedia

Този автомобил също е планиран за потребностите на десантните войски за евакуация на ранени бойци от бойното поле и доставяне с боеприпаси. Произвежда се по този начин, че да може да се ръководи в полулегнала позиция на тялото.

ЛуАЗ е задоволително лек, с цел да бъде превозен по въздуха за сметка на товароносимостта, която е към 400 кг. За разлика от Нивата амфибия този автомобил се създава всеобщо през 1960-те и 1970-те години.
УАЗ 3907 „ Ягуар “
 Армейски плаващ автомобил УАЗ-3907

Армейски плаващ автомобил УАЗ-3907 „ Ягуар “Архив УАЗ

Автомобилният цех УАЗ, ситуиран в Уляновск (900 км източно от Москва), създава известни в Съюз на съветските социалистически републики и Русия офроуд машини. В края на 1970-те той стартира да създава лек автомобил вид амфибия за армията и граничните войски. Той би трябвало да може да транспортира до 600 кг. Задачата е изпълнена при започване на 1980-те.

През 1989 година УАЗ към този момент е създал 14 „ Ягуара “, които са сполучливо тествани. Те маневрират добре във вода, подвигат до 100 км/ч и даже устоят на ударната вълна от нуклеарен гърмеж. Проектантите , че нито една войска в света не разполага с сходен автомобил. След две години военните го утвърждават, само че тогава Съюз на съветските социалистически републики се разпада и планът, също като доста други в тези години, умира.

създател: АЛЕКСЕЙ ТИМОФЕЙЧЕВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР