Казват, че боклукът за един е съкровище за друг, но

...
Казват, че боклукът за един е съкровище за друг, но
Коментари Харесай

Лукс: Възрастна дама подпирала вратата си с ценен камък за 1 млн. евро

Казват, че боклукът за един е богатство за различен, само че парче " камък ", употребявано за придържане на вратата отворена в продължение на десетилетия, е богатство по съвсем всички индикатори, заяви Science alert.

Камъкът с тегло 3,5 кг е открит в коритото на поток в Югоизточна Румъния от стара жена, която го донася у дома и го употребява.
Откритието ѝ се оказва едно от най-големите непокътнати части кехлибар в света. Стойността му? Около 1 милион евро.

Кехлибарът е дървесна смола отпреди милиони години. С течение на времето мощно вискозната субстанция се вкаменява в корав материал с топъл цвят, необятно приет като драгоценен камък.

В Румъния части кехлибар могат да бъдат открити към село Колти в пясъчник от крайбрежията на река Бузау, където се добива от 20-те години на предишния век. Известен като руманит, този кехлибар е скъп поради необятната си гама от дълбоки, червеникави нюанси.

Възрастната жена, която е намерила този съответен саморасъл руманит, е живяла в Колти, където той е останал да извършва толкоз скромна функционалност, че е бил пропуснат даже от крадците на бижута, които в миналото са се насочили към дома, оповестиха локалните. След като дамата умира през 1991 година, роднината, който наследява дома ѝ, подозира, че стоперът може да е освен това, в сравнение с наподобява на пръв взор. След като научава какво има, той продава кехлибара на румънската страна, която го прави оценка от специалисти в Историческия музей в Краков, Полша.

Според тези специалисти кехлибарът евентуално е на възраст сред 38 и 70 милиона години.

" Откриването му е от огромно значение както на научно, по този начин и на музейно равнище ", споделя Даниел Косташ, шеф на провинциалния музей в Бузъу.
Класифициран като национално благосъстояние на Румъния, самородният пай има дом в Провинциалния музей на Бузъу - окръгът, в който е открита реликвата - от 2022 година насам.

Откритието прилича това на мъж от Мичиган, който държал огромно парче канара като поставка за врата, единствено с цел да разбере десетилетия по-късно, че държи вратата си на място с астероид на стойност 100 000 $.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР