Казват, че археологията е страст за цял живот. Ако човек

...
Казват, че археологията е страст за цял живот. Ако човек
Коментари Харесай

Археологията е младежката страст на Корнелия Нинова

Казват, че археологията е пристрастеност за цялостен живот. Ако човек не го е изпитал персонално, е мъчно да се опише тръпката да откриеш със личните си ръце следващия откъс от един богат исторически пъзел. За това са нужни и огромно самообладание, самодисциплина и авантюристичен дух, а очевидно те не липсват на.
Малко хора знаят, че за водача на социалистите археологията е пристрастеност още от ученическите години. Заради влечението й към древногръцките създатели и античната просвета кандидатства в Националната гимназия за антични езици и култури „ Св. Константин-Кирил Философ “. Не единствено съумява да влезе в най-елитното за времето си учебно заведение, само че и го приключва с цялостно отличие. В момента НГДЕК има статут на типичен колеж към СУ " Св. Климент Охридски ", а нейни ученици са наши бележити учени, артисти, публицисти и политици.
 Корнелия Нинова уточни съответни стъпки за смяна в Пловдив Корнелия Нинова уточни съответни стъпки за смяна в Пловдив
Българска социалистическа партия упорства за преотстъпване на част от налозите, с цел да остават в общината, а не да се раздават еднолично. „ Мога да допринеса з...
В духа на класическото обучение Корнелия Нинова учи латински, старогръцки и старобългарски език, литература, история, история на културата и философия. Казват, че латинският и до през днешния ден ѝ е уязвимост като в парламентарните коридори или на срещи обича да цитира латински сентенции и създатели. За ученическия си интервал споделя: „ В НГДЕК ни преподаваха фрагменти от Софийския университет, които ни възпитаваха в независимост. Те ни извадиха от общоприетите рамки и ни направиха разнообразни, волни, с обсег и светоглед “.
Навярно знанията върху езика на правото и богатата подготовка по филантропични и типичен дисциплини й оказват помощ да приключи с цялостно отличие и Юридическия факултет на Алма Матер. Именно в ученическите години са първите срещи на Нинова с античните артефакти. Все още си спомня по какъв начин на археологическа бригада целият клас отпътува за Мелник. Класните стаи на локалното учебно заведение са превърнати в спални за един месец. Всеки ден младите любители-археолози се качват на меловете – пясъчните мелнишки пирамиди, с цел да копаят антични гробници. Благодарение на построените връзки с типичен учебни заведения в цяла Европа, НГДЕК обезпечава на разменни начала присъединяване на учениците си в археологически разкопки.
Така младата Корнелия Нинова попада в Катедралното учебно заведение в гр. Орхус, Дания, където изкарва специализация по археология. Орхус е учреден е през 8 век по време на викингите и е най-старият град в Скандинавия, а също и вторият по величина град в Дания след столицата Копенхаген. Там младите класици вземат участие в разкопки на антични селища от епохата на неолита. Незабравим за Нинова остава и споменът от пътуването на целия й клас от НГДЕК до остров Крит в края на 80-те години по контракт за културен продан сред България и Гърция. Там вземат участие в разкопки и съумяват да посетят най-големият археологически обект от времето на минойската цивилизация - Дворецът в Кносос, построен към 2000 година преди новата епоха. Решаването на загадките от предишното дава основа за схващане на сегашното и нерядко дефинира бъдещето ни. Може би това е и формулата за един сполучлив политик, която Нинова е научила добре и следва по пътя на политическата си кариера.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР