Казвам се Наталия и се обаждам във връзка с вашата

...
Казвам се Наталия и се обаждам във връзка с вашата
Коментари Харесай

След Наталия идва ботът Станислава! Пенсионери се оказват с кредити за хиляди левове след рекламни събития /видео/

„ Казвам се Наталия и се обаждам по отношение на вашата покупка. Само да уточним, вие сте от София, нали?
Ботът, който звъня на доста от нас, представяйки се за Наталия, обиколи обществените мрежи и новините. Започнаха инспекции. Наталия обаче не е единствена.
„ Ало, здравейте! Казвам се Станислава и съм уредник на здравни събития. И защото това събитие е единствено за хора от София и покрайнината, желаех да се уверя, че и вие сте от София ”.
„ Наталия звънеше да пита дали са удовлетворени от последната си поръчка и дали са от София. Виктор, доколкото знам, звъни за кандидатстване за работа в прът център. Станислава кани за самите събития хората ”, споделя анонимно лице.
Екипът на NOVA беседва с човек, който знае по какъв начин работят ботовете и за кого. „ Бих споделил - проведена престъпност. Не мисля, че събирането на персонални данни е законно ”, споделя той.
„ Дали попадате във възрастовата ни категория от 35 до 70 години? ” е различен въпрос, който може да чуете при позвъняване от бот. Целта е да бъдете поканени на събитие, на което ви дават обещание, че ще получите дарове. „ Аз ще Ви препоръчам да вземете и Вашата фамилна половинка, тъй като ще опитва нашите разтривки и ще получи подарък - смарт часовник ”.
Накрая обаче забърканите се оказват със заем от близо 6 000 лв. за масажни уреди.
„ На мен ми се подвигна кръвното налягане ”, споделя излъганата Нели Кузова.
„ Аз няма да пребивавам. Просто няма да пребивавам. Направо живота си приключвам ”, споделя друга излъгана 70-годишна жена. Преди две седмици тя отива на проведено и показано като здравно събитие след покана по телефона. Календарът ѝ към момента стои на датата 2 януари. Разказва ни, че до момента в който счита, че е получила подарък, е купила масажни уреди за над 5 000 лв.. Иска анонимност, тъй като не знае кои са продавачите и дали няма да я потърсят. С пенсията ѝ от 540 лв. и месечна вноска от 166 лв., в идващите три години дамата ще би трябвало да живее с 374 лв. на месец, с цел да може да изплати стоката. Ако реши да гладува и цялата ѝ пенсия да отива за заема, ще са ѝ нужни 11 месеца. „ Как ме извъртяха - не знам. Държаха се доста културно. Това ме подлъга ”, споделя още пенсионерката.
Документите подписала и Нели Кузова. Отишла на събитието с нейна другарка. „ Аз споделих: „ Защо да не отидем да убием някой час? ". Отидохме и започнаха да ни приказват, че това ще бъде лотария, че стоките са на доста ниска цена ”, изяснява Кузова.
Томбола фактически се организира и огромният победител е точно тя. Печели масажори и овлажнител. Докато продавачите подготвят всичко сякаш извоювано, томболата се оказва заем. Така и Нели подписва контракт към кредитна институция, че ще заплаща 166 лв. месечна вноска през идващите три години. Твърди, че са я убедили да го направи с думите, че става въпрос за сумата от 5 лв. дневно.
И двете дами към този момент пробват да прекратят договорите си, а разказът им се повтаря в десетки други случаи. Въпросът е по какъв начин никой не схваща, че подписва контракт и за какво продавачите се насочват главно към пенсионери. 
„ Те се поддават по-лесно, тъй като един пенсионер в България, когато чуе, че получава нещо гратис, изключително обвързвано със здравето му – той тича ”, споделя анонимно лице.
Жената, обвързвана с компанията и поискала анонимност поради разкритията, които прави, споделя, че чиновниците са добре подготвени търговци. „ Казват, че всичко е гратис, само че в действителност не е. Карат те да подписваш, само че ти не знаеш какво, тъй като еуфорията е огромна. Те ти придават възприятието за еуфория и не ти дават право да четеш. Дърпат документи, споделят ти: „ Подпиши тук, тук и тук и това е ”. Казват още: „ Бързаме, тъй като идващият клиент чака ”, прибавя лицето.
Докато екипът на NOVA работи по тематиката, чатботът Станислава се свързва и с нас. Решаваме да посетим оповестеното като здравно събитие със скрита камера, с цел да разберем какво оферират и подарък ли е то. Оказва се, че първият въпрос на търговците е какъв брой пари имаме. Любопитството им не стопира дотук. След като сме прецизирали каква ни е заплатата и имаме ли заеми, следва лекция и проява на продуктите от човек, който се показва като Павел. Казва, че е учил кинезитерапия в НСА. Еуфорията се повишава. Уверяват ни, че всичко е доста преференциално. Следва и проба на масажната мантия.
Дружеството е „ Скай лайн къмпани ”. Справка в комерсиалния указател демонстрира, че името му се сменя всяка година. Създадено е като „ Фокс ен ” при започване на 2022 година През март същата година е преименувано на „ Конкорд сейл ”, а от юни 2023 година е „ Скай лайн къмпани ”. Предметът на активност е продажба на домашен уреди и медицински произведения и образуване на събития, има и функционалности на колцентър.  
Екипът на NOVA се разкрива. Служителите ни гонят в двора на хотела в центъра на София, където са наели зала за презентацията. Излизат двама мъже и декларират, че не вършат нищо нелегално, тъй като имало подписани контракти.
„ Написани са ви цифрите черно на бяло. Вие го виждате, нали по този начин? Ние сме си морални хора, които си правят нещата - в смисъл работим си ”, изяснява Димитър. Откриваме останалите чиновници скрити в коридора. Те изкарват останалите, извикани посредством диалог с бот гости през задния вход, само че хората въпреки всичко ни откриват. „ Абсолютно, това е една доста изпипана машинация ”, споделя Красимир Георгиев.
От компанията ни оповестяват, че машинация няма и съблюдават българското законодателство. В писмен отговор декларират, че звънят на хората на инцидентен принцип и нямат предварителна информация за самоличността им. Дружеството било проверявано за ботовете и потреблението на персонална информация, само че не били открити нарушавания.
„ Спечелихте това, това и това, но дайте 2 300 лв.. Е, в този момент спечелихте! Аз се зарадвах откровено, че съм спечелил толкоз доста дарове, стискаха ми ръката, споделяха ми: „ Честито "! Какво честито!? ”, добавя Георгиев.
Съветът на всички от репортажа е да не посещавате сходни събития. „ Пенсионери, не отивайте на такива събирания. Ще ви изнудят, както мен ме изнудиха ”.
Екипът на NOVA алармира полицията след снимането на репортажа. Очаква се отговор от институциите законно ли е компании да имат персоналните ни данни и от кое място ги намират, с цел да ни канят на събития, на които се снабдявам със заем.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР