Казусът за гражданството за Кирил Петков е от особен обществен

...
Казусът за гражданството за Кирил Петков е от особен обществен
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата взе решение по казуса с гражданството на К...

Казусът за поданството за Кирил Петков е от необикновен публичен интерес, защото той е министър-председател. От предишно изказване знаете, че от август месец в спецпрокуратурата бе разпоредена инспекция по отношение на двойното му поданство. Това съобщи Валентина Маджарова, началник на Специализираната прокуратура.

На 13 декември е подложен отвод от формирано на досъдебно произвеждане от Специализираната прокуратура. С оглед за разпръскване на подозрения, те са изпратени на Софийската районна прокуратура по подготвеност.

Мотивите на наблюдаващия прокурор са, че не са събрани данни, че Петков е бездействал по работа или е превишил правата си. Затова не е формирано досъдебно произвеждане за осъществено длъжностно закононарушение по отношение на дейностите му в Българската банка за развиване (ББР), съобщи представителят на СП.

Относно декларацията пред КПКОНПИ за имущество, самите изказвания за погрешно обявление сами по себе си не могат да обусловият наказателна отговорност. Има обособена единствено административно-наказателна процедура.

Относно изказванията за документно закононарушение - за погрешно събитие по отношение на притежаваните поданства, спецпрокуратурата е счела, че не е способена, защото каъм датата на сформиране на декларацията за отвод от поданство той не е бил в качеството си на министър. След като спецпрокуратурата е решила това, тя е изпратила всички данни и материали в Софийската районна прокуратура по подготвеност.

От СРП са се произнесли неотложно заради публичния интерес. Действително в декларацията е отразена погрешна информация, само че тази погрешна информация има единствено осведомителен темперамент, няма доказателствена стойност. Поради това с разпореждане се е отказала да образува досъдебно произвеждане.
Свързани вести Спецпрокуратурата се захвана с двойното поданство на Кирил Петков
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР