Казусът със спирането на програма Хоризонт“ отново потвърждава значението на

...
Казусът със спирането на програма Хоризонт“ отново потвърждава значението на
Коментари Харесай

Президентът за скандалите в БНР: Свободата на словото в България е в криза

Казусът със прекъсването на стратегия „ Хоризонт “ още веднъж удостоверява смисъла на въпроса кой и по какъв начин ръководи публичните медии. Очевидно е и, че страната се ръководи посредством нечий телефон, а не през институциите, както е естествената европейска процедура. На това нещо е време да се постави край, написа novini.bg.

Това съобщи президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за невижданото 5-часово прекъсване на стратегия „ Хоризонт “ на Българското национално радио на 13 септември. Президентът добави, че когато стартира да се работи по този метод - „ през глава “, се обезсмислят и изпразват от наличие институциите и виновните органи, които са способени за назначения и уволнения при избрани условия на закона.

„ Свободата на словото е в основата на демокрацията, това е фундаментална полезност. Очевидно в България тя е в рецесия “, съобщи президентът. Президентът прикани генералният шеф на БНР и проверяващите да разгласят какви са същинските и действителните претекстове за прекъсването на ефира, защото в тази ситуация става въпрос за социална медия, а не за частна.

Държавният глава дефинира като „ лъч вяра “ държанието на публицистите от БНР, които демонстрираха взаимност към свалянето от ефир на собствен сътрудник, и бяха подкрепени и от публицисти от други медии. „ Те дадоха образец по какъв начин се отстоява достолепие, по какъв начин се отстоява независимост на словото и професионални стандарти “, заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за избора на идващ основен прокурор президентът уточни, че когато е провел предварителни съвещания по тематиката, е било с ясната цел да се увеличи публичният интерес и гражданската зоркост по отношение на процедурата и критериите за този избор. „ Тази цел е реализирана. Но Конституцията ясно демонстрира по кое време и по какъв начин се произнася президентът “, заяви Румен Радев, запитан дали ще подпише указа за назначение на идващ основен прокурор.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР