Казусът със ски зоната в Национален парк Пирин влиза в

...
Казусът със ски зоната в Национален парк Пирин влиза в
Коментари Харесай

Сагата Пирин - може ли правителството да отговаря пред закона заради ски зоната в Банско?

Казусът със ски зоната в Национален парк " Пирин " влиза в поредна фаза, откакто в сагата се намеси и основният прокурор Сотир Цацаров.
В ефира на " Шоуто на Слави " предходната седмица Цацаров се обърна към държавното управление с ултимативна записка - кабинетът или да промени концесията на ски зоната, или да чака да бъде потърсена наказателна отговорност поради осъществени нарушавания по концесионния контракт " след 2-3 месеца " .
Междувременно министърът на околната среда и водите Нено Димов разгласи, че тази или последваща сряда ще внесе в Министерски съвет искане за мандат да договаря за смяна на концесията.
Според обединението от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България “ предлагането на обвинител номер едно опонира на закона и Димов ще наруши разпоредбите, в случай че го последва . Екозащитниците се аргументират в в детайли писмо, изпратено до медиите, за какво това е по този начин, като мотив номер едно е, че Димов ще предложи уголемение на концесията, което всъщност погазва разнообразни правила.

Ако прокуратурата е разкрила нарушавания от страна на „ Юлен “ АД - концесионер на ски зона Банско в Национален парк " Пирин ", тъй като, съгласно еколозите, концесията е нелегално увеличена и по този метод е нанесена вреда на парка и ползите на обществото, то би трябвало да стартира следствие за нарушаване на член 278в от Наказателния кодекс (касае унищожаването - умишлено или не, на предпазена територия). Природозащитниците напомнят, че размерът за застрояване в парка е избран с териториално-устройствен проект (ТУП) и е 99,55 хектара. Според чл.9 и приложение 4 на контракта цената на концесията е 37 305 480 лева, а Законът за концесиите и европейската Директива за концесиите разрешават смяна в настоящ контракт за концесия единствено в следните случаи:
- Ако има сходна уговорка в контракта и за не повече от 10% от цената на концесията;
- При изключителни условия, само че не повече от 50% от първичната стойност на концесията;
- Ако се постанова ново строителство, само че за не повече от 50% от първичната стойност на концесията.
Според представителите на " За да остане природа в България " в договора за ски зоната няма уговорка за преразглеждане, а спомагателната инвестиция в размер от 50% от първичната е надмината от концесионера още преди 10 години, което на практика значи, че договорът не може да се промени законно .
Еколозите смятат, че предлагането на Сотир Цацаров демонстрира, че " той не извършва служебните си отговорности да следи за законността в страната. Недопустимо е Цацаров да се заканва, че ще търси наказателна отговорност, в случай че не се наруши закона, от което действителна полза ще получи точно концесионерът на ски зона Банско и от това ще настъпят обилни последствия, като се узаконят вредите, нанесени на Национален парк " Пирин ". " За да остане природа в България " припомня, че в случай че някой от обектите в ски зоната в Банско няма обстоен организационен проект (ПУП), механически планове и позволение за строителство, би трябвало да бъде отстранен без ангажименти.
Природозащитниците показват, че Нено Димов и повереното му ведомство " не знаят каква повърхност на ски зона Банско самото министерство е оценявало с решението си за концесията на 19 юли 2000 година ". Според тях това значи единствено едно - че решението на министър Евдокия Манева е незаконосъобразно и би трябвало да бъде анулирано, дружно с концесионния контракт. По същото време заместител на Манева е тъкмо Нено Димов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР