Казусът със се оказва резултат от . Това става ясно

...
Казусът със се оказва резултат от . Това става ясно
Коментари Харесай

Появи се нова версия за отговорността за кашата с Панагюрското и Варненското съкровище

Казусът със се оказва резултат от ".

Това излиза наяве от обяснението на консорциума ден откакто стана ясно, че златните предмети се задържат дълготрайно време на митницата в емирството поради неуредени документи и неплатена гаранция за краткотраен импорт.

Версията на ДЗЗД " България Експо 2020 " се разграничава доста от, публикувана в сряда.

От МИ твърдяха, че документите за експорт и импорт на културното завещание е трябвало да бъдат направени от консорциума, негова е и отговорността за преместването на предметите, както и за цялата галерия.
 Дубай освободи репликите на златните ни съкровища Дубай освободи репликите на златните ни съкровища
Панагюрското златно богатство, което беше арестувано в Дубай, към този момент е освободено, заяви Българска национална телевизия. Екип на Националния исторически музей го е...

" Тази значима част от българската експозиция за Експо 2020 писмено не е проучена и готова от страна на изпълнителя в продължение на година. Подготовката на документите е оставена за последните дни преди заминаването. Министерството на стопанската система ще търси отговорност от изпълнителя ", се споделяше в информацията, публикувана на 29 септември. На следващоя ден предметите бяха освободени от митницата, откакто гаранцията за краткотрайния импорт е платена.

От консорциума обаче отхвърлят да са бавили подготовката на документите.

Нещо повече: те дават няколко образеца за това, че п Твърдят още, че Министерството на стопанската система е спъвало опитите на консорциума да открие банкова сметка на българския павилион на Експо 2020, да го записва пред данъчните служби и да извади касов уред.

" Поради гореописаните спънки огромни български компании, искащи да показват свои артикули на българския павилион, са принудени да ни пращат своите образци посредством DHL, което е неточно по отношение на тях ", споделят те.

Според тях консорциумът не е вписан като представител на България в лиценза на павилиона в Дубай, а единствените оправомощени лица в него са трима души - министъра на стопанската система (Даниела Везиева), основният секретар на министерството (Емилия Янева) и Димитър Димитров, шеф на павилиона.
 Министерството на стопанската система упрекна изпълнителя за задържаните реплики на златни съкровища в Дубай Министерството на стопанската система упрекна изпълнителя за задържаните реплики на златни съкровища в Дубай
Реплики на панагюрското и варненското златно богатство са били иззети, а членове на българската делегация, които ги пренасяли в л...

Името му съответствува с това на ръководителя на работа „ Търговско – стопански въпроси ” към консулството на България в Дубай.

Именно към него са ориентирани упреците на консорциума.

Оттам настояват, че Димитров и консула в Дубай Иван Йорданов са били предизвестени авансово по кое време ще дойдат златните съкровища, които са импортирани и придружавани от екип на Националния исторически музей.

Един ден преди този момент Димитров е получил и указания за това, че експонатите би трябвало да бъдат посрещнати от митнически сътрудник, който да се погрижи за документите по краткотрайния импорт.

" В същото време за наша голяма изненада нито един представител на консулската ни работа в Дубай не посрещна представителите на НИМ, с цел да им окаже подпомагане пред локалните управляващи и да оформи краткотрайния импорт. След идването на експонатите, когато видяхме, че няма представител на Консулската работа в Дубай, се свързахме с уредниците на „ Експо 2020 “, които ни предоставиха контакти на clearing agent (митнически агент), който да ни спомага. Той обаче ни сподели, че би трябвало да бъде акредитиран от формален представител на павилиона. Свързахме се незабавно с представители на МИ и персонално с господин Димитров ", се споделя в писмото.
 Как и за какво имитация на Панагюрското и Варненското съкровища бе арестувана в Дубай Как и за какво имитация на Панагюрското и Варненското съкровища бе арестувана в Дубай
Митничарите на летището в Дубай са задържали членове на българската делегация за ЕКСПО 2021, които са пренасяли в ръчния си багаж репли...

Тъй като експортьор на златните предмети е българската страна (в лицето на НИМ), а адресат - Павилионът на Република България (представляван от тримата ръководители по лиценза), сдружението не е можело да прави независимо правни дейности пред митническите управляващи на Дубай.

От консорциума настояват още, че " единственият представляващ България в Дубай – господин Димитър Димитров, отхвърли подпомагане на нашия екип без предписание от Министерството на стопанската система ".

От " България Експо 2020 " ДЗЗД са внесли паричната гаранция за краткотрайния импорт вместо Министерството на стопанската система. Те показват, че не могат да открият банкова сметка в Дубай, нито да се записват по VAT (ДДС) и TRN, и " в случай че сдружението внесе дължимите гаранционни такси, след това няма да може да възвърне тези средства ".

" По отношение на цялостното съоръжение за българския павилион, за което сдружението има подписан контракт с Възложителя, са платени всички дължими такси, мита и други Уверено заявяваме, че нямаме неизпълнени задължения според подписания Договор № 121/13.12.2019 година Напротив – свършили сме доста повече от изискваното. Предмет на контракта са създаване и осъществяване на идея, дизайн на павилиона, образуване на съпътстваща ревюто стратегия, бизнес събития и други прояви в Деня на България.

Надяваме се, че несъгласията, предшестващи откриването на „ Експо 2020 “, са подбудени от неприятно стичане на условия. Д за което благодарим. Надявам се отсега нататък това съдействие да продължи ", се споделя още в писмото им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР