Казусът с уличения в плагиатство преподавател от СУ , нашумял

...
Казусът с уличения в плагиатство преподавател от СУ , нашумял
Коментари Харесай

Слабости в закона пречат за решаването на академичното бъдеще на Петър Илиев

Казусът с уличения в плагиатство учител от СУ, нашумял с две номинации за министерски кресла в проектокабинетите на " ИТН ", остава с неразбираема развръзка с помощта на недостатъци в закона, които разрешават друго пояснение. Това написа вестник. 

От Министерство на образованието, натоварено с осъществяването на новите текстове за в закона за университетския състав, зае две разнообразни позиции по този въпрос. Текстовете за пръв път регламентираха дейностите на висшите учебни заведения и МОН във връзка с плагиатството, само че не са изключително ясни какво следва оттова нататък с кариерата на провинените фрагменти.

 Трифонов пази Петър Илиев за плагиатството, било доста от дълго време Трифонов пази Петър Илиев за плагиатството, било доста от дълго време
Дали Петър Илиев е плагиатствал ли не – ние не можем да знаем, тъй като нито сме експерти, нито сме виновни за нещо сходно, а...

Преди дни Петър Илиев Юридическия факултет на най-престижния ни университет, откакто бе доказано, че е преписал елементи от дисертацията на сътрудника си в своята книга " Компетенцията на Народното събрание ". С напускането си той изпревари решението на ректора да го освободи от преподавателското място, като разгласи, че продължава " да работи за положителното на Отечеството по други способи ".

По силата на закона Илиев губи академичната си служба на основен помощник, само че не и научната си степен - лекар, тъй като книгата, в която е открито плагиатството, не е употребена за отбрана на доктората му. Въпросът може ли той да продължи академичната си кариера обаче се оказа комплициран.

Според закона всеки претендент за заемане на академична служба " доцент " и " професор " би трябвало да дава отговор на няколко условия, измежду които и " да няма потвърдено по законоустановения ред плагиатство в научните писания ". От медията са поискали от МОН да разтълкува дали този текст се отнася единствено до съответната процедура или до всички научни писания на претендента, т.е. може ли един махленски в плагиатство научен кадър да продължи кариерата си, да вземем за пример в различен университет.

 Петър Илиев се брани от обвиняванията на СУ: Не одобрявам, че съм плагиатствал! Петър Илиев се брани от обвиняванията на СУ: Не одобрявам, че съм плагиатствал!
В три поста в обществената мрежа Twitter юристът и член на “Има подобен народ ” Петър Илиев разяснява мнението на СУ, че е пл...

От министерството в началото оповестиха, че Петър Илиев може да продължи да израства на по-високи университетски длъжности, защото при тях не е постъпвал сигнал за заимстване на текстове в книгата му от непозната дисертация за придобиване на просветителната и научна степен " лекар ". Самата книга не попада измежду изявленията на Илиев, вписани в регистъра като наукометрични резултати, показаха оттова. Така на въпрос ще може ли той да стане доцент с различен труд и в различен университет, МОН отговори: " Законът не го не разрешава ". Мотивът е, че плагиатството се открива по " законоустановения " ред, а този ред, съгласно закона за университетския състав, изисква решение на Комисията по академична нравственос на МОН. Тя обаче се занимава единствено със случаи, зародили в границите на съответна процедура за заемане на академична служба или придобиване на научна степен, а казусът на Илиев не е подобен.

След наново питане министерството удостовери, че съществуването на плагиатство в книгата на Илиев е законоустановено и носи избрани правни последствия. Експертите на МОН направиха и по-широко пояснение на законодателството, като цитираха други текстове в законите, които поддържат тезата, че става дума за цялостната научна работа на претендента, т.е. ограничаването се отнася до всички негови научни писания, за които по законоустановения ред е потвърдено плагиатство. Tака в последна сметка заключението на министерството е, че Петър Илиев " не следва да бъде позволен претендент за заемане на академична служба ". От МОН обаче се застраховат, че " решението дали да бъде позволен до присъединяване в съответна процедура е в границите на академичната автономност и се взима от съответното висше учебно заведение, в което е разгласен състезанието ".

МЪЛЧАНИЕ

На 6 октомври " Сега " попита Софийската адвокатска гилдия дали намира съображение за пускане на дисциплинарна процедура против Петър Илиев по отношение на откритото от Етичната комисия на СУ плагиатство и дали мнението на тази комисия и обществените изяви на Илев могат да се одобряват за уронване на престижа на адвокатската специалност. До публикуването на този текст отговори не пристигнаха.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР