Казусът с т.нар. Дупка в центъра на Варна влезе в

...
Казусът с т.нар. Дупка в центъра на Варна влезе в
Коментари Харесай

Съветниците са съгласни: Община Варна ще откупи с 43 милиона Дупката в центъра, пари ще се търсят от държавата

Казусът с така наречен Дупка в центъра на Варна влезе в дневния ред на комисията „ Собственост и стопанство “ към локалния общински съвет.  След диспути членовете на комисията дадоха кардиналното си единодушие си общината да придобие 100% от акциите на сдружението „ Централен повсеместен магазин “, което е притежател на 2,9 дка от терена в центъра на морския град, оповестиха от пресцентъра на Общински съвет - Варна.

През последните години Общината интензивно търси разновидности за решение на казуса. Многократно са водени диалози и преписка с представители на „ ЦУМ “, на които вложителят е заявявал желание за създаване на многоетажна постройка в парцела, без действително да конкретизира оптимални параметри и периоди за реализация на капиталовото желание.

Преди години е имало предпочитание за увеличение на височината на постройката, само че това не е било позволено от страна на Експертния съвет, изясни пред съветниците основният проектант Виктор Бузев. По думите му към днешна дата няма издадено позволение за градеж на търговски дом.

Като допустима стъпка за решение на проблема вложителят е предложил продажбата на „ Централен повсеместен магазин “ АД. Според самостоятелни оценители, ангажирани от Община Варна, пазарната стойност на сдружението е в размер на 43 244 00 лева, при цена за една акция в размер на 1,50 лева  В рамките на съвещанието бе разяснено, че общината ще придобие сдружението без отговорности.
 
Съветниците са единомислещи, че би трябвало да се постави завършек на 30-годишната сага в сърцето на града. Една от опциите е да се потърси финансиране от държавния бюджет за завършване на проблема.
 
Членовете на комисията утвърдиха пазарната оценка.  Те дадоха единодушието си кметът да предприеме всички нужни дейности за обезпечаване на нужните средства, като насочи искане до държавното управление за целево финансиране в размер на 43 422 000 лева Придобиването на сдружението ще се реализира единствено при положение, че бъдат предоставени средства от държавния бюджет.
 
В рамките на съвещанието бе препоръчано да се изготви и юридически разбор и по-късно да се вземе решение, само че предлагането беше отхвърлено от болшинството. По въпроса би трябвало да се произнесе и Общинският съвет във Варна.

Т.нар. Дупка в центъра на Варна заема повърхност от 3775 кв. м. сред бул. „ Княз Борис I ”, ул. „ Княз Ал. Батенберг ”, ул. „ Архимандрит Филарет ” и ул. „ Воден ”. Тя е в този си тип от края на 80-те години, когато са съборени къщи с концепцията да се строи търговски дом, който да е морски аналог на софийския ЦУМ.  В процеса на работа обаче са били открити антични остатъци - част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. прочие н. е., които са неповторими както за града, по този начин и в народен мащаб. Това стопира плана за създаване на нов търговски център.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР