Казусът с Народния театър и конфликта там вече са от

...
Казусът с Народния театър и конфликта там вече са от
Коментари Харесай

Министър Найден Тодоров: Казусът с Народния театър вече е от компетенциите на съда!

Казусът с Народния спектакъл и спора там към този момент са от компетенциите на българския съд . Това разгласи пред „ Българска национална телевизия “ служебният министър на културата Найден Тодоров .

Той акцентира, че митингът поради уволнението на Александър Морфов към този момент е отвън компетенциите на министерството. Но той въпреки всичко изясни, че във ведомството са разкрили директория, в която се съдържали данни за шефа на Народния спектакъл Васил Василев . Това били материали от осъществената инспекция. Нарушения не били открити. Имало разнообразни мнения, само че по нито едно от тях не са били потвърдени злоупотреби, които да доведат до освобождението на Василев. Но това важи и за самия Александър Морфов.

Министърът уточни също по този начин, че повече от половината театрални институти у нас могат да се окажат на недостиг още доникъде на 2023 година . Това ще е по този начин, в случай че не бъде изменен методът на финансирането им и не се създадат законодателни промени. Трябва да бъдат поправени тези, признати през 2019 година, тъй като съгласно Найденов тогава са били взети неверни политически решения . Именно те са довели до срив при финансирането на сцените изкуства у нас.

Културата страда от хронично недофинансиране още от 90-те години на предишния век. Но огромният проблем не бил неналичието на средства, а това, че т е се разпределяли по погрешен метод . Говорело се за комерсиалната страна и по тази причина какъв брой аудитория има, тъй като колкото повече е тя, толкоз по-голяма става дотацията. И по този начин се измества въпросът дали въобще ще се прави просвета, или не.

Тодоров успокой, че няма потребност от суматоха, тъй като не ставало въпрос за някакви фрапантни промени и корекции. Напротив. Работело се за постигането на почтено възнаграждение на труда на хората на изкуството у нас. Дори не се говорело за по-високи възннаграждения, а за такива, които да бъдат почтени, тъй като в този момент те можели да се окачествят като комични .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР