„Казусът около дипломата на Андрей Гюров е изкуствено създаден. В

...
„Казусът около дипломата на Андрей Гюров е изкуствено създаден. В
Коментари Харесай

Никола Минчев защити дипломата на Гюров: Скандалът е изкуствен

„ Казусът към дипломата на Андрей Гюров е изкуствено основан. В нито един миг не съм си помислял, че въпрос с тапия за докторска степен от Виенския университет в Австрия може да породи някакво подозрение дали в действителност съответния човек има степента, или не. Бях сюрпризиран по време на изпушването в Комисията по бюджет и финанси, когато този въпрос беше издигнат от страна на ГЕРБ. За мен няма действителен казус”. Това съобщи ръководителят на Народно събрание Никола Минчев.

От ГЕРБ разкриха, че дипломна работа е записана в деня на чуването и че дипломната работа е от 2005 година, а има цитати от 2008 и 2012 година в нея.

„ Самият Гюров го изясни ясно. В последна сметка той е написал докторската дисертация през 2005 г, само че я е доработвал и актуализирал през годините, в което няма нищо необичайно, когато приказваме за теоретичен труд”, разясни Никола Минчев пред Нова телевизия.

На въпрос за какво от Политическа партия издигнаха собствен претендент за началник на Българска народна банка, Минчев съобщи следното:

„ Има Такъв Народ още от 46-я парламент стартират господин Любомир Каримански за поста, само че той не е претендент на ръководещата коалиция. По-скоро това е Андрей Гюров. Виждаме в Гюров едно доста уместно лице за Българска народна банка в този миг. Той има академичната и професионалната подготовка. Работил е в западни институции от банковия и финансов бранш. Има безукорен обществен имидж. Изпълва всички нужни предпоставки да заеме поста в миг, в който България се е насочила към еврозоната. Това, което виждам в него, ме кара да съм спокоен, че в случай че този човек отиде отпред на Българска народна банка, ние ще имаме персона, която ще ръководи банковата ни система по един безусловно почтен начин”.

По думите му за момента няма съответни подозрения и в имиджа на Любомир Каримански. „ Появиха се в общественото пространство някои разбори на професионалния му опит до момента”, посочи Никола Минчев.

Относно кандидатурата на Андрей Гюров, Минчев, разясни, че ще разчитат на поддръжката на „ Демократична България” и Българска социалистическа партия.

„ Вече, несъмнено, всеки депутат гласоподава по свое разбиране и съвест. От ГЕРБ към този момент един път обявиха, че няма да поддържат никого. На самото чуване в бюджетната комисия, сякаш клоняха повече към Любомир Каримански, само че може би ще забележим в последния момент”, разяснява ръководителят на Народното събрание.

Според Никола Минчев проблема към новия началник на Българска народна банка няма да докара до раздробяване на обединението.

„ Не мисля, че това би довело до толкоз сериозна рецесия, че да падне държавното управление. Препоръчителният вид беше ръководещата коалиция да излезе с един претендент, само че това не се случи”, разясни той.

Председателят на Народно събрание направи коментар и по отношение на това дали България би трябвало да окаже военна помощ на Украйна.

„ Действително въпросът за указване на военна помощ стигна и до Народното събрание. Това ще бъде прегледано от парламентарните комисии, по-късно ще се стигне до гледане в пленарна зала. В рамките на парламентарната група към момента не сме го разискали. За момента филантропичната помощта, която указва България на Украйна, се прави оценка високо. Г-н Володимир Зеленски категорично ни уточни като страна, която помага”, безапелационен бе Минчев.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР