Казусът Морфов - Василев е симптоматичен за целия преход, заяви

...
Казусът Морфов - Василев е симптоматичен за целия преход, заяви
Коментари Харесай

Илиян Василев: Морфов няма да загуби битката за театъра

" Казусът Морфов - Василев е знаменателен за целия преход ", съобщи Илиян Василев

Публикуваме коментар на Илиян Василев по тематиката за абсурда сред пиара на Народния спектакъл Велислава Кръстева и режисьора и артист Александър Морфов. Директорът на театъра Васил Василев загатна през вчерашния ден, че макар, че тече вътрешна инспекция по случая и тя не е завършила, той е по-склонен да се раздели с Морфов, не с Кръстева.

" Казусът Морфов - Василев е знаменателен за целия преход. Не смятах да вземам отношение, само че след размисъл, осъзнах, че в него има доста символика и паралели със загубата на стандарти и полезности, с дълготрайни последствия за цялото общество. Театърът е Храм, и в него търговци с Вярата ни, не би трябвало да се позволяват.

Ясно е, че въпросното лице от Движение за права и свободи е назначено с концепцията шефът да има съдружник в ръководството и театъра, при неговото ръководство, да се облагодетелства от политическото въздействие на партията и способността и да въздейства върху бюджет и институции. В същото време Движение за права и свободи подхранва и политическото си его посредством посланичество в най-престижната театрална институция у нас. Нали са културтрегери, интелектуалци. Доган изключително. Там претенциите мощно надвишават наличието, само че не са единствено те. За това подминавам тази тематика.

Ще разясня когато имам повече информация по отношение на финансовите измерения на тези взаимни изгоди сред Движение за права и свободи и Народния спектакъл, тъй като желязното предписание остава - следете парите.

Моля обаче да обърнете внимание на две условия:

Велислава Кръстева няма отношение към театъра в професионално качество, това че е била преди време някакъв музикант в родния си град, " тежи " тъкмо нула. Не може да се съпоставя примерно с такава видна фигура като Стефан Данаилов, който беше деятел на Българска социалистическа партия. Беше и министър, само че никой не си и помисляше да откри проблем в това. Нито пък някой прави проблем от политическите пристрастия на Христо Мутафчиев. В този смисъл апелирам да вършиме разлика сред цивилен и политически позиции на артисти и режисьори и служащи в театъра, и политически лица в театъра, без отношение към креативния развой.

Кръстева е външно лице, каквото и да ви приказва шефа.

Да направя още едно конкретизиране, нужни са експерти - пиари и съветници, само че няма никаква причина това да са видни лица, тотално обвързани с дадена политическа партия - с Доган и Пеевски.

Преценете сами каква изгода този скандал носи на театъра, та да разчитаме на преценката на неговия шеф. Позоваването на " правда " " нарушавания " са нелепи - в дадения случай става въпрос за доверие и отстояване на професионални права - самостоятелност от въздействието на политически партии, за което се борят хората в театъра.

Този шеф най-малко да беше схванал, че е прекомерно слаба фигура с цел да изтрие политическия запис в назначението на Кръстева.

Решението е просто - политиката вън от театъра. Ако Василев не го разбере - да си върви.

Относно естетиката или по-точно нейното противоречиво наличие, в дейностите на Морфов, ще кажа единствено, че идеята за деполитизаията на театъра и за изпъждане на търговците от Храма е прекомерно огромна и в тази борба Морфов не е прекрачил границите на морала и възпитанието. Просто е провокирал политическия Зевс, и в този смисъл благосклонностите на обществото и на феновете на това изкуство, най-малко моите, са напълно и абсолютно на негова страна. Хвала му, че подвига тематиката и се бори, когато политкоректността тушира съвестта на някои негови сътрудници, да не приказваме шефа.

Само предизвестявам - Морфов няма да загуби тази борба. Театърът е неговото занятие. Кръстева да си върви в централата на Движение за права и свободи - те имат задоволително пари да и заплащат и да я устоят ", написа Илиян Василев във Facebook.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР