Казус: Получих отказ за издаване на направление за PCR, а

...
Казус: Получих отказ за издаване на направление за PCR, а
Коментари Харесай

Личният лекар има ли право да издаде направление за PCR-тест?

Казус: Получих отвод за издаване на направление за PCR, а не считам, че е редно. Бързият антигенен тест е позитивен

Личният доктор може да издаде направление за ВСМДИ „ Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19 “ (т.нар. PCR-тест) на пациенти, които са с открито заболяване посредством бърз антигенен тест.

Това е нормативно регламентирано в Анекса към Националния рамков контракт - 2020-2022 година за медицинските действия (Договор №РД-НС-01-4-6 от 4 декември 2020 година за изменение и допълнение на НРД сред Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2020-2022 г.), осведоми

Общопрактикуващият доктор издава направление към експерт и направление за медико-диагностични проучвания - при нужда и по преценка. Той би могъл да насочи пациента и към така наречен Ковид зони, където има образуван екип за обзор и проучване на пациенти със подозрение за коронавирус или с доказана зараза. В Ковид-зоните се обслужват пациенти, ориентирани с направление, и такива, които са се самонасочили.

При нужда и по преценка на лекаря експерт, който прави прегледа, могат да бъдат назначени на място разнообразни проучвания, за които здравноосигурените не заплащат, да вземем за пример, рентгенография на гръден панер и бял дроб, някои медико-диагностични проучвания, като цялостна кръвна картина, CRP, ALAT, креатинин, фибриноген и др.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР