Казанлък. За 8 години, от 2010 до 2018 година, Народно

...
Казанлък. За 8 години, от 2010 до 2018 година, Народно
Коментари Харесай

Стара Загора: Общинският съвет в Казанлък поиска информация от Читалище „ Искра”, как управлява имотите си и къде са приходите от тяхното стопанисване

Казанлък. За 8 години, от 2010 до 2018 година, Народно читалище „ Искра ” има доходи от наем от парцели в размер на 720 хиляди лв., сподели по време на съвещание на Общинския съвет в Казанлък общинският консултант Мария Цонева по време на разглеждане на второ четене на бюджета, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” . Тя разясни, че информацията и е по отношение на предлагането на „ Българска социалистическа партия – Лява България ”, за включване в Бюджета на Община Казанлък за 2019 година на средства за създаване на газова апаратура в постройката на читалището, и от групата на ГЕРБ упорстват да знаят по какъв начин читалище „ Искра ” е управлявало тези парцели и къде са приходите от тяхното стопанисване. Единият от парцелите е на улица „ Дондуков ” 14, в централната част на Казанлък, от който за 8 години, при най-малък месечен наем приблизително от 300 лв., приходът за целия интервал от 144 хиляди лв..
Следващият парцел, който е благосъстоятелност на Народно читалище „ Искра ”, също се намира в центъра на Казанлък. Той е даден чартърен и е известният на всички кафе - бар в градината на улица „ Искра ”. „ Ако се позовем на настоящите сега общински наредби, пазарният наем на парцела се пресмята на 4 хиляди 976 лв. месечно или общата събрана сума за целия осемгодишен интервал би възлязла на 480 хиляди лв. ”, сподели Цонева. По пазарни цени хиляда лв. месечно е наемът и на кафето, намиращо се в постройката на самото читалище, а за 8 години сумата е 96 хиляди лв.. „ Ако всичките тези средства са били ръководени вярно и стопански дейно, то средствата от тях биха стигнали освен за създаване на газова апаратура в постройката на читалището, която е нужна не от през вчерашния ден и през днешния ден, а биха стигнали и за обновяване на постройката, и за асфалтиране на паркинга зад читалището. Освен това, тези средства биха били задоволителни и за подкрепяне креативната активност на обединенията към читалище „ Искра ”, а не множеството от тях да търсят спомагателни спонсори за своите изяви ”, сподели още Цонева.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР