Казанлък. През 2017 година Литературно – художествен музей Чудомир“ е

...
Казанлък. През 2017 година Литературно – художествен музей Чудомир“ е
Коментари Харесай

Добрина Матова, директор на Музей „Чудомир“: С усилията на Община Казанлък, музея и фондацията за първи път Чудомир е включен в учебниците – като художник и като писател

Казанлък. През 2017 година Литературно – живописен музей „ Чудомир “ е посетен от 6 179 души> Това сподели за Радио „ Фокус “ шефът на музея Добрина Матова. Тя разясни, че 6 161 са българите посетили музея, 18 са чужденците. От общия брой на посетителите за 2017 година учениците са 1 441, а студентите 80.
В електронен азбучник е въведена и подредена по отдели служебната библиотека на музея. Предстои въвеждането и на персоналната библиотека на Чудомир. „ Електронният азбучник ще даде опция за бързо и елементарно намиране по разнообразни критерии на документи, свързани с живота на Чудомир и голямото му творчество “, сподели Матова.
Тя разясни, че музей „ Чудомир “ е получил скъпи дарения от фотоси и документи, свързани с живота на писателя и неговия брат Георги Чорбаджийски от госпожа Лилия Димитрова и други роднини.
Сред значимите събития през предходната година Матова отличи извършената в границите на Чудомирови празници Научна конференция - „ Чудомир, другите, годините… ”, с присъединяване на водещи имена от университетските общности и теоретичен началник проф. Яни Милчаков.
„ С общите старания на Община Казанлък, музея и фондацията за първи път Чудомир е включен в учебниците, освен това в двете му амплоа – като художник и като публицист. В 8 клас, в часовете по български език, децата ни ще учат фрагменти от два негови описа - " Есен " и " Не е куче като куче ". В учебниците за 7 и 9 клас по изобразително изкуство Чудомир ще се учи в два раздела - " Карикатура " и " Пропорции " “, сподели Матова.

Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР