Казанлък отбелязва Празника на розата няколко дни, а кулминацията е

...
Казанлък отбелязва Празника на розата няколко дни, а кулминацията е
Коментари Харесай

Празник на розата в Казанлък: Какви са проблемите на розопроизводителите?

Казанлък отбелязва Празника на розата няколко дни, а кулминационната точка е през днешния ден – 3 юни. В селата в района, измежду които е и с. Овощник, се извършва емблематичният обред „ Розобер “.

За 1 kg розово масло от трябват към 1 милион маслодайни розички

От епохи нашите предшественици да преработвали розовия цвят, с цел да получат уханното розово масло. В Казанлъшко преработването на рози и розопроизводството е традиция от най-малко 4 века.

Проблемите на розопроизводителите

Радион Попов е притежател на розови масиви над 15 години. С наближаването на лятото и цъфтежа на розите край Казанлък, се появяват и проблемите пред всеки производител. Тази година измежду тях са метеорологичните условия – поради изобилните превалявания цъфтежът се е забавил.

Тази заран в 5:30 ч. той се включи в розобера в карловското село Климент

Въпреки забавянето розите към този момент са подготвени за бране, само че работна ръка няма. Именно неналичието на розоберачи е най-сериозният проблем пред всеки производител .

Според розопроизводител 40% от розовия цвят няма да се събере

След това идват компликациите при продажбата на продукцията. Допълнителен проблем може да има и в резултат на правилник на Европейската комисия – розовото масло да се записва като химичен, а не като естествен артикул.
Производителите на розово масло се оплакват от липса на поддръжка от страната.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР