Казанлък. Изложба под надслов Димитър Добрович – познатият и непознат“

...
Казанлък. Изложба под надслов Димитър Добрович – познатият и непознат“
Коментари Харесай

Стара Загора: Изложба под надслов „Димитър Добрович – познатият и непознат“ бе открита в Художествената галерия в Казанлък

Казанлък. Изложба под надпис „ Димитър Добрович – познатият и чужд “ бе открита в залата за краткотрайни изложения в Художествената изложба в Казанлък, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “. Изложбата показва 40 произведения на художника – елеофотография, авторски произведения и копия на картини с антични и древен сюжети, благосъстоятелност на Художествената изложба в Сливен.
„ Димитър Добрович е считан за първия български живописец, получил академично обучение. Негов патент е „ елеофотографията “ – креативен и технико-технологичен опит, при престоя му в Италия “, сподели при откриването шефът на галерията в Казанлък Христо Генев.
Негова е първата галерия на български живописец, която се урежда в Народното събрание на 2 юли 1893 година, незабавно след връщането му в България. В нея той демонстрира оригинали, копия на произведения от европейски майстори, елеофотографии. Една част от картините той подарява на Сливен и те стават основа на бъдещата изложба там, останалото разпределя сред родственици.
Оригинални творби на Добрович, както и копия, се пазят в Атинската пинакотека, в италиански музеи и галерии, в частни сбирки отвън страната.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР