Казанлък. 26-те Чудомирови празници бяха открити в Литературно-художествен музей Чудомир

...
Казанлък. 26-те Чудомирови празници бяха открити в Литературно-художествен музей Чудомир
Коментари Харесай

Галина Стоянова, кмет на Казанлък: Много пъти изследователи на творчеството на Чудомир са казвали, че той не е просто чудо, той е една вселена

Казанлък. 26-те Чудомирови празници бяха открити в Литературно-художествен музей „ Чудомир ” в Казанлък, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” . Празниците се организират в дните от 25 март – рождената дата на Димитър Чорбаджийски до 1 април – Световен ден на хумора. „ Човек живее в съзнанието на хората с това, което е оставил след себе си и до момента в който хората го помнят. А казанлъчани помнят и ще помнят Чудомир, който с годините се е трансформирал в емблемата освен на Казанлък. Много пъти откриватели на творчеството на Чудомир са казвали, че той не е просто знамение, той е една галактика ”, сподели в приветствието си при разкриване на празниците кметът Галина Стоянова.
Директорът на Литературно-художествен музей „ Чудомир ” Добрина Матова срещна присъстващите с програмата на тазгодишното издание на Празниците, както и обърна внимание на забавни обстоятелства от основаването на музея, който през месец април ще означи 40 години от своето основаване. 29 са деянията в програмата на Чудомирови празници 2019 – изложения, концерти, състезания, министър председатели на книги, които ще се проведат в Казанлък и три в други обитаеми места.
Празниците бяха открити от цигуларят проф. Йосиф Радионов, който извърши „ Шопска ръченица ” на Петър Христосков на възобновената цигулка на Мара Чорбаджийска.
В една от залите на музея бе открита галерия с Чудомирови оригинали „ Вариации на тематика ”. Изложбата бе открита от изкуствоведа проф. Марин Добрев.
В 19.00 часа в Дома на културата ще бъде връчена 50-та юбилейна премия за пай комичен роман на Фондация „ Чудомир ” и в. „ Стършел ”. Ще бъде показан и театралният спектакълът „ Три котки на покрива ” на Драматичен спектакъл „ Никола Вапцаров ” - Благоевград.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР