Казахстан потвърди национализацията на ArcelorMittal Temirtau, който управлява най-големите стоманодобивни

...
Казахстан потвърди национализацията на ArcelorMittal Temirtau, който управлява най-големите стоманодобивни
Коментари Харесай

Казахстан потвърди национализацията на дъщерното дружество на ArcelorMittal, след като пожар в мина уби най-малко 32

Казахстан удостовери национализацията на ArcelorMittal Temirtau, който ръководи най-големите стоманодобивни фабрики в страната и няколко мини за въглища и руда след пожар в въглищна мина, който умъртви, съгласно службите за незабавна помощ, минимум 32 служащи, до момента в който...

От Associated Press, 28 октомври 2023 година, 5:01 ч.

ЛОНДОН -- Казахстан удостовери национализацията на ArcelorMittal Temirtau, която ръководи най-големите стоманодобивни фабрики в страната и няколко мини за въглища и руда след пожар в мина за въглища, който умъртви в събота, съгласно службите за незабавна помощ, минимум 32 служащи, до момента в който други 14 остават в неопределеност.

Около 252 души са работили във въгледобивната мина Костенко в региона на Караганда по време на пожара, удостовери в изказване опериращата компания на обекта ArcelorMittal Temirtau. Смята се, че пожарът е породен от джоб с газ метан.

Пожарът е последният в поредност от смъртни случаи на работното място в обекти, ръководени от ArcelorMittal Темиртау. През август четирима миньори бяха убити след пожар, избухнал в същата мина, до момента в който петима души починаха след приключване на метан на друго място през ноември 2022 година

Компанията удостовери в събота, че завърши договорка с казахстанското държавно управление за национализиране на компанията на фона на възходящото неодобрение от страна на публични лица. президентския уеб страница държавното управление е постигнало авансово съглашение с акционерите на компанията и в този момент е в развой на „ формализиране “ на национализацията.

Спекулации към бъдещето на компанията бяха нараства от септември, когато първият вицепремиер на Казахстан Роман Скляр сподели пред публицисти, че държавното управление е почнало диалози с евентуални вложители за изкупуване на ArcelorMittal, откакто става все по-недоволно от неизпълнението на капиталовите отговорности и повтарящите се нарушавания на сигурността на служащите.

Говорейки в събота, президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев разгласи 29 октомври за народен ден на печал в Казахстан. Главната прокуратура на страната също заяви, че стартира следствие на евентуални нарушавания на сигурността във въгледобивната мина. бяха спрени във всички техни въгледобивни обекти в Казахстан. Той също по този начин изрази „ болежка “ от изгубените животи и сподели, че напъните му „ в този момент са ориентирани към гарантиране, че засегнатите чиновници получават цялостна грижа и рехабилитация, както и тясно съдействие с държавните органи “.

ArcelorMittal Temirtau е локалният представител на основаната в Люксембург мултинационална компания ArcelorMittal, вторият по величина производител на стомана в света.

Освен опасенията за сигурността на служащите, ArcelorMittal Temirtau също попадна под надзор през последните години поради екологичните си нарушавания.

Казахстанският град Темиртау — компанията на адаш и дом на своя стоманодобивен цех — направи световни заглавия през 2018 година, откакто беше затрупан с черен сняг, феномен, който компанията отдаде на неналичието на вятър.

В През ноември 2021 година локалните поданици също споделиха видеоклипове на града, затрупан с тънък, магнитен прахуляк.

След смъртните случаи през ноември 2022 година Токаев сподели, че повече от 100 служащи са починали в обектите на ArcelorMittal в Казахстан от 2006 година

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР