Казахстан обяви, че е предотвратил опит за преврат от поддръжници

...
Казахстан обяви, че е предотвратил опит за преврат от поддръжници
Коментари Харесай

Казахстан е осуетил опит за преврат

Казахстан разгласи, че е предотвратил опит за прелом от поддръжници на опозиционер в заточение, оповестява " Франс прес ".

Властите в страната са арестували седем души преди президентските избори, които ще се проведат този уикенд.

В неделя в Казахстан ще се проведат предварителни президентски избори, които се чака да затвърдят властта на настоящия държавен глава Касим-Жомарт Токаев месеци, откакто  разтърсиха централноазиатската страна, взимайки 230 жертви.

Комитетът за национална сигурност уточни, че група от седем души е възнамерявала да " провежда протести и прелом и да прогласи краткотрайно държавно управление ", като добави, че обвинените " споделят възгледите на съперника в заточение Мухтар Аблязов ".

Аблязов - някогашен министър на енергетиката и ръководител на банка, е извънредно спорна фигура, която Казахстан осъди задочно за ликвидиране и заграбване.

Живеещият във Франция Аблязов насърчи митингите посредством каналите си в обществените медии.

По информация на службата за сигурност групата се е опитвала да провежда огромни вълнения и е възнамерявала да нападна здания на администрацията и на правоприлагащите органи с оръжия и снаряди.
 Президентът на Казахстан даде обещание
Президентът на Казахстан даде обещание " корав " отговор на размириците

Като президент съм задължен да пазя сигурността и мира на нашите жители

Конфискувани са оръжия, в това число автомати Калашников, пушки, муниции и материали за коктейли Молотов, както и уоки-токита.

69-годишният Токаев стана президент през 2019 година, консолидирайки властта, като остави настрани властническия си предходник Нурсултан Назарбаев след януарските безредици.

Той се показва новаторски водач, кадърен да сплоти страната.

Огромната някогашна руска страна е ситуирана нестабилно в геополитически проект, като историческите поради Украйна.
 Полицията в Казахстан: десетки протестиращи са
Полицията в Казахстан: десетки протестиращи са " отстранени "

В най-големия град Алмати се стигна до тежки конфликти

Токаев се зарече да построи " нов Казахстан " посредством либерализиране на правосъдната система, справяне с корупцията и предприемане на промени.

Дълбокото обществено неравноправие, което беше в основата на януарските митинги, обаче остава проблем и евентуална политическа опасност.

Токаев е изправен пред петима малко известни противници в съревнованието за седемгодишен президентски мандат на предварителния избор, който инициира през септември, заявявайки, че се нуждае от " нов мандат на доверие от хората ".

Първоначално изборите бяха планувани за декември 2024 година, само че през март той вкара конституционни промени, с цел да ограничи пълномощията на президента и да ускори ролята на Народното събрание , което докара до предварителното гласоподаване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР