Казах на Тихомир Янакиев още през 2019 г., че ще

...
Казах на Тихомир Янакиев още през 2019 г., че ще
Коментари Харесай

Ще докажа, че мога да дам на Созопол повече от постигнатото през изминалите 4 години

Казах на Тихомир Янакиев още през 2019 година, че ще се кандидатирам през 2023 година, уповавам се акцията да бъде правилна

- Г-н Пинелов, наближава краят на първия Ви мандат, в който показахте, в действителност, че сте виновен, доброжелателен и консенсусен ръководител на Общинския съвет в Созопол. След свършената работа и насъбрания опит да чакаме ли, че още веднъж ще атакувате поста кмет през октомври тази година?

-Още през 2019 година, след завършилия тогава локален избор, имаше един човек, споделя се Тихомир Янакиев,  актуалният кмет на общината, че през 2023 година ще се кандидатирам още веднъж. Мисля, че по този начин беше редно, поради това, че ни очакваше общ мандат, в който трябваше да работим дружно, без значение от политическата ни принадлежност. За да има чисти взаимоотношения сред нас аз съм му го споделил персонално, в очите, в частен диалог. Така че да, изрично ще се кандидатирам за кмет на община Созопол и мисля, че този път моята кандидатура ще се увенчае с триумф.

- На чия поддръжка ще разчитате? Коя политическа мощ ще Ви издигне за кмет? Или ще сте самостоятелна кандидатура, издигната от Инициативен комитет?

- От чисто нормативна позиция, считам към този момент да запазя в загадка това от кое място ще изляза за претендент. Доста мои съграждани и другари ме питат, само че има още елементи за изясняване. Местните избори са много по-различни от парламентарните и президентските. Тук е доста мощен мажоритарният избор и хората гласоподават повече за личността, в сравнение с за партия.  Убеден съм, че и в този случай, тази година, ще бъде по този начин. Нормално е да разгадавам на всички мои съграждани. От друга страна не е загадка, че аз съм дясномислещ човек и не бих приел покана от политическа мощ, която не се родее с моите хрумвания.

- Повече активи или повече негативи Ви донесе за 4 години председателското място в Общинския съвет? Все отново е мъчно да се изясни на елементарния жител, че вие не сте част от общинската администрация на Тихомир Янакиев, а председателствате Общинския съвет.

- Зависи доста от хората. От друга страна и от пропагандата, която не знам дали е почнала, или просто не е серпантина. За тези 4 години се пробвах да бъда оптимално справедлив и оптимално еднообразно разделен. През годините -  както от екипа господин Янакиев, по този начин и от екипа на господин Рейзи. Мисля, че съумях да бъда балансьор, само че в значително моменти бях упрекван както от едните, че съм с другите, по този начин и назад. Но съм чист пред съвестта си и знам, че всяко решение съм го дал своя вот само и единствено по моите убеждения и моята воля. Никой не ме е принуждавал да върша каквото и да било, и това може да се види от протоколите на Общинския съвет, които се качват на уеб страницата след всяка сесия. Всеки може да види по какъв начин съм дал своя вот и да направи самичък за себе си извод дали съм бил на една или на друга страна.

- Казвате, че сте бил упрекван „ и от екипа на Панайот Рейзи ”. Говорите за интервала, когато той беше кмет, а вие общински консултант?

- Да, в последния му мандат от 2015 до 2019 година По стичане на събитията се наложи да работим един мандат дружно. Но за разлика от господин Рейзи, аз бях 12 години в Политическа партия ГЕРБ и непроменяемо през този интервал бях в управлението на партията. На всички избори бях предлаган от моите сътрудници за кандидат-кмет. Това беше още по времето на господин Константин Гребенаров. Но настъпи раздор в структурата. Разбрах задоволително доста от всичко, с което се работеше не в името на партията, а на тесните персонални ползи. И заради тази причина – и мисля, че е обикновено по този начин да постъпи всеки човек – си подадох оставката с противоположна квитанция до господин Бойко Борисов, след това и до регионалния тогава лидер  господин Димитър Бойчев и госпожа Лулева - ръководител на общинската конструкция. Тази оставка беше стимулирана, тъй че даже и за това съм чист пред съвестта си, че съм го направил по най-хубавия и заслужен метод.

- Да напомним по кое време и за какво се случи това.

- През 2019 година Екипът на господин Рейзи се опита да изопачи претекстовете ми. Бил съм се отказал, тъй като не съм бил определен за кандидат-кандидат от ГЕРБ. Чисто хронологично това не кореспондира с истината и може да се наблюдава. Дори на събранието, на което бяхме препоръчани тримата претенденти за кмет – аз, Гребенаров и Германова, аз, все пак, споделих, че с някои хора няма по какъв начин да работя, защото съм отборен състезател и работя за екипа. Но имаше разриви в този екип не по моя виновност. Като видях, че няма смяна, се отдръпнах.

- Разбираме, че до месец-два екскметът Панайот Рейзи ще се окаже чист от всички обвинявания, повдигнати против него в края на последния му мандат. Виждате ли в него действителна опасност като претендент за кмет от ГЕРБ или от Съюз на демократичните сили в качеството им на съдружен сътрудник на ГЕРБ?

- Нямам визия. Не е редно да върша каквито и да е квалификации за господин Рейзи. Мисля, че имаме задоволително дейна прокуратура, която е належащо да влезе в ролята си за съответния случай, който споменавате и да излезе с уместно разпореждане. Ние, локалните, си знаем какво би трябвало да бъде това разпореждане, само че различен е въпросът какво в реалност ще е то. Да, господин Рейзи, като всеки  жител на Република България, според Конституцията, има право да се кандидатира и да бъде избиран. Така че в случай че е решил да се кандидатира, дано се опитва. Но в края на краищата, би трябвало да бъдем справедливи. Ако не ме лъже паметта, господин Рейзи е над 20 години от локалната политика, от далечната1999 година Каквото е съумял да даде и каквото е съумял да вземе, в положителния смисъл на думата, той го е направил. Хубаво е всеки човек да излезе с героизъм, да се отдръпна с достойноство. Но в случай че той мисли, че има  шансове, дано да се опитва и да продължи. Нямам терзания, че той или господин Янакиев ще се кандидатират. В края на краищата дано по-добрият да победи.

- Мислите ли, че ГЕРБ още веднъж биха могли да ви припознаят и още веднъж да бъдете техен претендент, времето е друго?

-Ако би трябвало да съм почтен, това е може би четвърта година, в която не съм в редиците на ГЕРБ заради аргументи, които не зависят от мен. Не бяха взети ограничения да се промени и нещо в нашата локална конструкция. Така че при актуалното управление, не мисля, че мога да бъда припознат.

- А по какъв начин мислите, за тези 4 години успокои ли се общината? Бележи ли прогрес? Как се развива до момента в който вие сте ръководител на Общински съвет, а Тихомир Янакиев от Българска социалистическа партия е кмет?

- Да стартираме от там, че тогава излязох като кандидат-кмет от Политическа партия „ МИР ”, само че държа да отбележа, че нито аз, нито някой от 16-те издигнати от тях претенденти за общински съветници, не сме станали членове на тази партия. В прелестни връзки сме с нейния ръководител господин Симеон Славчев, чуваме се, виждаме се понякога, само че никой не е бил член на Политическа партия „ МИР ”. Просто обстановката в Общинската изборна комисия беше деликатна, по този начин да се изразя най-меко, и ние трябваше да излезем като претенденти от партия. А по главното -  развиването на общината, в случай че би трябвало да съм максималист, желая още повече да се реализира. Направиха се хубави планове: например усилиха се и паркоместата, което е значимо за бизнеса ни, несъмнено, отново са незадоволителни. Искам с още по-големи темпове да вървим още по-напред. Аз имам своя визия за развиването на Созопол като община. В някои елементи се препокрива с визията на господин Янакиев, тъй че считам, че бях потребен. Но да покажа, че мога дам повече.

-  Наясно сте, че  двамата излизате, с цел да се срещнете по време на вота като съперници. С днешна дата какви са връзките ви?

- Съвсем естествени. Виждаме се по избрани мероприятия. Работата ни свързва поради това, че Общинският съвет е законодателната власт на локално равнище, а общинската администрация – изпълнителната. Ние сме длъжни да работим един с различен, още повече, че са ни избрали нашите жители и ние би трябвало да работим за тяхното благоденствие. И в миналата акция не съм провеждал отрицателна акция, не съм „ плюл ” никого от претендентите – нито Янакиев, нито Рейзи. Аз съм „ За ” правилна и естествена акция. Доколко тя ще успее да бъде такава няма да зависи единствено от мене. Времето и събитията, в които ще бъдем сложени, ще са от голяма важност.

- Във вторник, 23 май, пътувах с посетител от чужбина към Стария град в Созопол. При навлизането, след курорта „ Санта Марина ”, видяхме бурно да се построява върху скалите на самия самия морски бряг, под мантинелата, огромна постройка. Според Закона за черноморското крайбрежие, това не е ли прекомерно фрапантно нарушаване на 100-метровата зона? Чий е този градеж? Кой го позволи?

- Този градеж е от най-малко година и половина. Строи се поетапно. Дали на сесия, или на някаква оперативка, аз персонално съм задавал въпроса към основната архитектка госпожица Радост Георгиева, която сподели, че там всичко е законно и съобразено с нормите. Не имам вяра да ме е подвела, само че това беше отговорът ѝ. Че всичките строителни бумаги са правилни.

- Това хотел ли ще е? Изглежда по-голямо от къща.

- Доколкото знам е къща, най-малко от това, което се вижда. Не знам надолу какъв брой са къртили скалите. Но от шосето се вижда, че е един етаж.

- Познавате ли вложителя? От Созопол ли е?

- Не е от Созопол.

- Вие нямате нищо общо с този градеж и името ви не се свързва с него?

- О, не. Абсолютно не.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР