Каварна. XI Национален фестивал за старинна музика, песен и танц

...
Каварна. XI Национален фестивал за старинна музика, песен и танц
Коментари Харесай

Добрич: Каварна е домакин на национален фестивал за старинна музика

Каварна. XI Национален фестивал за старинна музика, ария и танц „ Страваганца 2017 ” бе открит публично в края на предходната седмица, оповестиха от пресцентъра на Община Каварна. От 4 до 15 август Каварна е хазаин на единствения по рода си музикален конгрес. Изявите ще се състоят в художествената изложба „ Христо Градечлиев “, площада пред черквата „ Успение Богородично “, нос Калиакра и село Българево. Ще звучи старинна барокова музика и християнски песни в осъществяване на начинаещи и одобрени реализатори и певчески хорове.
Началото на единадесетото издание на фестивала даде артистичният му шеф - оперната прима Петя Плугчиева.
Начало на музикалната част на програмата постави с концерт дуо „ Магнифик “- София Василева- флейта и Стоян Мартинов- пиано. Творческата кариера на двамата реализатори е почнала през 2010- та година от изданията на фестивала - Василева е ученичка на провеждалата в Каварна майсторски класове по флейта проф. Лидия Ошавкова, солист на Държавен музикален спектакъл „ Стефан Македонски ”- София, лауреат на ножество състезания. Мартинов е пианист с богата креативна биография.
Проявата бе придружена от две изложения, фотографска - „ Духовността на старинна Каталуния “ на Стоян Стоянов и живописна - на Веселин Дойчев. Авторът на фотоизложбата Стоян Стоянов живее и работи в Испания. Желанието му е със средствата от продажбата на творбите да се подкрепи лекуването на някогашна каварненска спортистка от хандбален клуб „ Калиакра “. Художникът Веселин Дойчев е от Добрич и сподели пред аудитория картини маслена живопис, акварел и рисунки с молив.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР