Kаузата за опазване на природата все повече обединява цели села

...
Kаузата за опазване на природата все повече обединява цели села
Коментари Харесай

„Застъпници за природата“: Новият епизод от поредицата Green Deal


Kаузата за запазване на природата от ден на ден сплотява цели села и градове. Прякото присъединяване в локалното самоуправление на жителите, които подкрепят по-чистата околна среда и съхраняването на животинския свят в дивата природа, е все по-видимо.

Създателят на платформата " Гората.бг " Никола Рахнев е един от ентусиастите-доброволци, който през 2013-а година, дружно със съидейници, стартира да засажда дървета в България. Първоначално с упоритостта за няколко хиляди броя. Към днешна дата обаче са засадени над 2 100 000 дървета. Целта им към този момент надалеч надвишава първичната концепция, а точно напълно скоро засадените дървета да станат 3 000 000. 

" Аз от дълго време имам вяра, че всичко е в нашите ръце и ние вършим света, в който живеем. От всяко едно наше малко деяние се дефинират доста неща и всяка огромна смяна може да стартира с нещо малко ", споделя Рахнев.

Сред задачите на новата тактика на Европейски Съюз за биологичното многообразие до 2030 година е да бъдат засадени минимум 3 милиарда дървета, с цел да се подкрепи биологичното многообразие и възобновяване на екосистемите. По думите на Пауло Лукас от португалското екологично съдружие " Нула " Европейският съюз има основна роля в този развой.

Според Виктория Андонова от Благоевград обаче смяната би трябвало да пристигна от индивида в огледалото. Затова и през 2020 година, връщайки се в България от Германия, където живее от години, тя взема решение да се включи по своя метод във възобновяване на природата, в тази ситуация - в родния град. Чрез базар за продажба на непотребни нови и употребявани облекла, базирайки се на философията за нулев боклук посредством преизползването, тя и нейните другари събират средства, с които закупуват 100 японски вишни, които благодарение на локалната власт засаждат в един от парковете в града.



Последвайте ни в: - -

Извън градската среда, където дърветата пазят сянка, пречистват въздуха и красят, в планините неведнъж са единствен дом и източник на храна за дивите животни. През есента на 2021 година доброволците от платформата " Гората.бг ", дружно с техни другари от организацията " Мечешки истории ", стартират акция, ориентирана към запазване на мечките в България, които се оказва, че нямат задоволително храна в естествените си хабитати и са принудени да слизат до най-близките обитаеми места, от където да си я набират, с риск както за самите тях, по този начин и за хората.

" Направихме доста бърза акция, в която събрахме средства, с които закупихме от български производители над 20 тона ябълки и 6 тона царевица, които разпространихме в Родопите и в Стара планина, където са естествените хабитати на дивите мечки, с цел да можем да ги подхраним и да им помогнем. Това се случи в партньорство с държавните горски стопанства и с някои ловни дружинки ", споделя още Никола Рахнев. След краткосрочното решение идва и дълготрайното такова. Още пред пролетта на 2022 година доброволците засаждат към 20 000 плодни дървета на разнообразни места в ествествените обитания на дивите мечки.

" Ще продължим да го вършим, тъй като в това има голям смисъл ", безапелационен е Никола Рахнев.

 

Подкастите от поредицата " Green Deal " са наличие, предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР