Катя Попова е родена на 21 януари 1924-та годинав Плевен

...
Катя Попова е родена на 21 януари 1924-та годинав Плевен
Коментари Харесай

100 години от рождението на Катя Попова

Катя Попова е родена на 21 януари 1924-та годинав Плевен в семейство с музикални ползи, по-малката ѝ сестра Диана Попова също е певица и работи в Софийската оперета. От ранна възраст свири на пиано и взе участие в учебни оперети, а през 1947 година приключва пеене в Държавната музикална академия – София, в класа на Мара Цибулка. Съществен принос за образуването на изпълнителското и театралното ѝ държание имат Асен Димитров и Катя Спиридонова.

Попова дебютира в Софийската опера на 3 ноември 1947 година в дребната роля на Есмералда в „ Продадена булка “ от Бедржих Сметана, а малко по-късно изнася и първия си независим концерт. През 1955 – 1956 година прави специализация в Болшой спектакъл в Москва, където работи с вокалния възпитател Сергей Мигай и режисьора Борис Покровски. Престоя си в Съветския съюз приключва с огромно турне в цялата страна.

Катя Попова извършва с триумф централни партии в опери на Шарл Гуно, Джакомо Пучини, Жул Масне, Пьотър Чайковски в „ Болшой спектакъл “, „ Гранд опера “, „ Опера комедиант “ в Париж, в оперните театри в Белград, Нови Сад, Скопие, Прага, Виена, Атина, Ленинград, Киев, Одеса, Свердловск, Харков и други

На едноименната улица в Плевен е сложена паметна плоча на дома, в който е живяла Катя Попова.

Тя е носителка на голям брой награди от музикални състезания, измежду които I премия от IV международен юношески фестивал в Букурещ (1953), II премия на Международния музикален конкурс в Прага (1954). Наградена е с медал „ Червено знаме на труда “ и „ Народна република България “ – III степен (1959). През същата година е удостоена и с Димитровска премия – I степен за функциите си на Наташа във „ Война и мир “ и Маргарита във „ Фауст “.

През 1957 година Попова за пръв път пее в „ Опера комедиант “, а през 1959 година – и в „ Гран опера “, като през този интервал работи постоянно в Париж, взе участие в концерти и оперни постановки в разнообразни градове на Европа, както и в Япония. Заместник-председател е на казионния Съюз на българските музикални и танцови дейци и спомага интензивно за основаването на фестивала „ Софийски музикални седмици “, Плевенския симфоничен оркестър и Плевенската опера. Последното ѝ зрелище е в ролята на Мими в „ Бохеми “ на Джакомо Пучини в премиера на нова режисура на Софийската опера на 20 ноември 1966 година

През 1966-та година е основан Международен музикален фестивал Лауреатски дни „ Катя Попова ”като годишен музикален празник с присъединяване на лауреати. От третото си издание, фестивалът носи името на оперната прима Катя Попова, която е една от основателките и участник в първото издание.



Лауреатските дни показват достиженията на новата генерация в европейското и международно изпълнителско майсторство, триумфите на българската певческа и инструментална школа.Музикалният фестивал „ Катя Попова ” се организира през 2 години.

Катя Попова умира на 24-ти ноември 1966 година при самолетната злополука край Братислава на Полет LZ101 на ТАБСО, пътуващ от София за Прага.

През 1970 година е осъществен документален филм „ Катя Попова “, който е портрет от рубриката „ Именити български реализатори “. Режисьор на кино лентата е Магда Каменова.

В Експозицията „ Културен живот на Плевен от Освобождението до наши дни ” в Регионалния исторически музей в Плевен, централно място заема специфичен ъгъл, който показва скъпи реликви на огромната оперна певица Катя Попова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР