Кацнал на върха на супервулкан, който загрява и подкиселява мрежи

...
Кацнал на върха на супервулкан, който загрява и подкиселява мрежи
Коментари Харесай

Земята експлодира пред туристи в „Йелоустоун“

Кацнал на върха на супервулкан, който загрява и подкиселява мрежи от подземни водни резервоари, Националният парк „ Йелоустоун “ предлага някои от най-зрелищните естествени забележителности в Съединени американски щати. Но удивителната му хубост крие и рискове. Експлозия, избухнала на 23 юли в 10:19 сутринта локално време, съществено изплаши туристите. В геотермална зона, наречена „ Бисквит Басейн “, гореща вода, примесена с тиня и камъни, мощно изригна отдолу под земята, покрай Sapphire Pool, северно от Old Faithful.
За благополучие никой не е потърпевш, само че видеото, направено от потребителя на Фейсбук Влада Марч, демонстрира шадраван от черна материя, изстрелващ се в небето, до момента в който посетителите на парка под паника бягат и се чудят къде да се скрият. Местните управляващи побързаха да успокоят всички, като обясниха, че няма причина за безпокойствие. Изригването не е вулканично, а хидротермално, обвързвано с нагряването на водата в подземните резервоари.
„ Хидротермалните детонации пораждат, когато водата ненадейно изригне, с цел да изпусне напрежението подземен, натрупващо се от парите. Те са относително постоянно срещани в „ Йелоустоун “, пишат в взаимно изказване Геоложката работа на Съединени американски щати и Националният парк „ Йелоустоун “.
Под земята, при по-високо налягане, водата може да се нагрее много над 100 градуса по Целзий - точката на шупване на водата на морското ниво. При температури до 250 градуса по Целзий водата може да се трансформира в пара много бързо, разширявайки се в този развой. Тъй като парата няма къде да се побере в рамките на подземната камера, се получава изригване. Това е сходно на механизма, който създава гейзери, само че наподобява много по-зловещо и изригващата бликам не е единствено от вода, а е примесена с други земни боклуци.

Нито една от хидротермалните детонации в „ Йелоустоун “ не е директно обвързвана с магма, само че може да бъде провокирана от сеизмична интензивност. Тук подземни земетресения са всекидневие. На година се записват сред 1500 и 2500.
Тези изхвърляния на пара, вода, тиня и камъни могат да стигнат до 2 километра височина във въздуха. Разпръскват парчета на голяма повърхност и оставят след себе си кратери. Малките детонации са релативно чести. Най-големите се случват рядко – един път на към 700 години. Така че, макар че тази съответна детонация наподобява (и е) впечатляваща за нас, тя е нещо нищожно. 
Въпреки че няма известия за ранени, изригването нанесе вреди на крайбрежната алея в „ Бисквит Басейн “ и зоната, в това число паркинга, остава затворена за туристи, до момента в който се правят оценки и поправки.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР