Католическата църква ще спре да прикрива престъпленията на свещеници педофили,

...
Католическата църква ще спре да прикрива престъпленията на свещеници педофили,
Коментари Харесай

Папата: Свещениците педофили се превръщат в оръдия на Дявола

Католическата черква ще спре да прикрива закононарушенията на свещеници педофили, "както е правела ", сподели през днешния ден папа Франциск в края срещата на върха във Ватикана, отдадена на половите похищения против деца. Дългоочакваната му заключителна тирада обаче съвсем не съдържаше оферти за съответни ограничения, показва ДПА.

Безпрецедентната среща бе свикана заради серията от нови случаи на разкрити полови похищения от свещеници и на тяхното прикриване, в това число в страни като Съединени американски щати, Чили, Германия и Австралия, което изостри продължаващата към този момент десетилетия рецесия в Католическата черква по този въпрос. "Никакво посягане към този момент в никакъв случай не би трябвало да бъде прикривано, както се е правело в предишното, нито да бъде подценявано, защото прикриването на тези похищения благоприятства разпространяването на злото и прибавя нови пластове към абсурда ", сподели папата, закривайки четиридневната конференция.

Обръщайки се към близо 200-те присъстващи, измежду които 114 епископи от целия свят, както и няколко монахини, той акцентира, че Църквата доста съществено ще реагира на "дори един-единствен случай на такова посягане - който към този момент самичък по себе си е безчовечие ".

Франциск се опита да показа казуса за половите злоупотреби с деца "в по-широк обществен проект ", като означи, че злодеяния от този жанр са дело "преди всичко на родители, родственици, съпрузи на малолетни булки, треньори и учители ", а не толкоз на свещеници. А след това добави, че сходно държание е още по-укоримо и скандално точно в Църквата, тъй като е тотално несъвместимо с нейния честен престиж и доверието на хората в нея. Свещеници, които потеглят по този път, "се трансформират в оръдия на Сатаната ", акцентира папата.

При откриването на срещата в четвъртък Франциск показа пътна карта от 21 точки за битка с похищенията против деца. Днешната му тирада обаче съдържаше малко конкретика, като се изключи обещанието да се затегнат законите на Ватикана против детската порнография по интернет, отбелязва Асошиейтед прес.

Томас Шулер, специалист по канонично право от университета в Мюнстер, окачестви словото на папата като "пропусната опция ". "Вместо изрично да признае отговорността на Църквата от позиция на жертвите, той се задоволи с нормални и и безизразни констатации на очевидното ", сподели той пред ДПА.

"Чували сме тези задължения за "борба против похищенията " доста пъти до момента. Това, което искахме да чуем, е по кое време и по какъв начин - в детайлности ", написа в Туитър Мари Колинс, пострадала от такива похищения в детските си години, която през 2017 година се отдръпна като член на основана от Ватикана работна група против половите похищения.

Вчера интернационална организация на пострадали от похищения на свещеници прикани за автоматизирано отнемане от ранг на всички сластни свещеници и на епископите, които прикриват действията им. В това деятелите от "Прекратяване на свещеническите похищения " (ПСП) виждат "нулевата приемливост " против техните действия. Те настояха и за публикуването на "глобален указател на правдиво упрекнатите свещеници ", както и за компенсации, които Католическата черква да изплати на пострадалите по целия свят. Подобни гласове се чуха и измежду висшия клир. Часове преди словото на папата австралийският архиепископ Марк Коулридж съобщи в отслужена литургия, че ръководителите на Католическата черква са се оказали "най-лошите врагове на самите себе си ", затваряйки си очите пред половите злоупотреби на свещеници с деца.

Междувременно Светият трон разгласи, че скоро ще оповести политиката си за протекция на децата и ще разгласява насоки за попречване на полови похищения против малолетни. Модераторът на преди малко завършилата среща на върха Федерико Ломбарди разгласи през днешния ден, че в близко бъдеще Ватиканът ще издаде нов закон за държанието на Римската курия (правителството на Ватикана). Асошиейтед прес напомня по този мотив, че Ватикана още през 2014 година даде обещание пред Организация на обединените нации, че приготвя цялостна политика за протекция на децата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР