Католическата църква наистина може да се похвали с някои доста

...
Католическата църква наистина може да се похвали с някои доста
Коментари Харесай

Защо Данте постави папата в своята „Божествена комедия“

Католическата черква в действителност може да се похвали с някои много черни обстоятелства и демонстрира много съществени и даже безумни проблеми във времето си. Историята, която по-късно беше превърната във филм, отразяващ работата на изданието Boston Globe, ясно демонстрира и една от актуалните неточности на църквата. Именно те показват и разкриват малтретирането на деца, осъществено от свещеници в разнообразни църкви в целия свят. Интересен факт е, че това надалеч не е единственият проблем.

Оказва се, че банката на Ватикана има редица забавни парцели, които по никакъв метод не рефлектират със скромността, смиреността и други качества, представящи един чиновник на Бог. Историята с проблемите във Ватикана по никакъв начин не е дребна, знаем историята на папата, който обожавал вино с кокаин и даже бил рекламно лице на напитката, по-късно ще открием, че има папа, който затваря очите си пред Холокоста и дълго време даже не проговаря, въпреки и немски проверяващи публицисти по-късно да показват доказателствата, че тогавашния папа Пий XII пренебрегва всички изпратени писма с молба за съвет какво да прави църквата.

Да не забравяме, че имаме и папа – похотливец, който даже е погубен от ревностен брачен партньор – Александър VI и доста други. Католическата черква е известна с това, че ексхумира останките на предходния папа, който апропо е желал да стане и екзарх на Българската Православна черква – папа Формозус се оказва твъде неверен за идващия и въпреки мъртвите да не могат да приказват, постоянно могат да получат още една присъда за дейностите си. Какво можем да посочим до тук?

Всичко това ясно ни потвърждава, че няма нищо обикновено в Католическата черква – изключително откакто прибавим гонението на вещици, гонението на евреи, унищожаването рицарите-тамплиери, кръстоносните походи, които са причина за още повече жертви и доста други. Въпреки всички тези претенденти, би трябвало да признаем, че има един папа, който даже е получил особено място в „ Божествената комедия “ на Данте. Най-вероятно създателят на този вечен труд е желал не просто да накаже папата, само че и да покаже на църквата, че от време на време дейностите им минават всички граници на рационалното.

И по този начин стигаме до историята на папа Бонифиций VIII. Той е имал достойнството да ръководи близо 9 години и е срещнал доста съперници, в това число и крал Филип IV от Франция, който се надявал, че един ден ще има опцията да прогони тази чума, която се е внедрила в позициите на църквата. Причината за недоволството, през цялото време е обстоятелството, че Бенедито Каетани – същинското име на папата, идва от заможно и авторитетно семейство в Рим. Бъдещият папа е бил един от най-хубавите адвокати и приключва образованието си в Болоня и незабавно стартира работа в папството.

Благодарение на Мартин IV съумява да стане кардинал и по-късно кардинал-свещеник при идващия папа. Изпратен е в папска легия в Париж и даже съумява да спре или най-малко да забави войната сред Англия и Франция. По това време сегашния папа – Селестин V към този момент желае да се откаже и най-подходящ, по мнението на църквата и последователите на Бенедито, е точно той. Разбира се, след приемането на купата ще се назовава Бонифиций VIII. И до през днешния ден се твърди, че Селетин, въпреки и публично да е умрял от естествена гибел, има непозната интервенция и неговото привършване на земния път е било с непознато наличие.

Нещо повече, стартира една особена агитация от съперниците на Бонифиций, които не са изключително доброжелателни и виждат една особена опасност. По това време и Сицилия се откъсва от властта на папата и упорства да стане самостоятелен остров. Бенифиций не е доста благополучен и от обстоятелството, че мнозина постановат такси в името на църквата, само че по този начин или другояче не ги заплащат на Ватикана. През 1296 година папата вкарва нов закон, с който показва, че не могат да се постановат църковни такси без негово документално позволение.

Франция и Филип IV към този момент не харесват новия властник. Законът на папата не разрешава изнасянето на всевъзможни полезности от Франция, като се изключи непознати търговци. Семейство Колонна също не е очаровано от тези закони и с протекцията на Ватикана. Въпросната фамилия е сериозен съперник на най-приближения до Бог в Католическата черква. Като отговор, семейството провежда въоръжен обир и през идната година съумява да изпразни и изнесе доста количество от полезностите на Бонифиций.

Папата приканва католиците да преследват съперника и цяла година има сражения, които в следствие завършват с предаването на всеки един от въпросния жанр. Мнозина са прогонени и нямат право да заемат старите си постове или да получат своите парцели. Мнозина се бунтуват и бягат във Франция, където ще бъдат посрещнати като герои. Бонифиций отстранява някои от роднините на крал Филип от листа на светците и с това съумява да разгневи Франция още повече.

През 1301 година избухва втори спор, откакто е арестуван кардинал Бернард Саисет от Франция. Неговите обвинявания нямат никаква стойност и са надалеч от истината, Филип ще изиска пояснение и най-после ще заплаши, че е подготвен да наруши настояванията на Ватикана, с които публично да постави завършек на всички бъдещи проблеми. Папата желае гаранции, че ще успее да получава средства от Франция, само че преди въобще да се стигне до конвенция, множеството френски жители и благородници са подготвени да отхвърлят концепцията за таксуването на църквата, изключително откакто самият крал е срещу тази концепция.

Проблемът е, че френската войска страда много съществено и Алберт I от Хабсбургите е подготвен да помогне и да отхвърли френския съюз в случай че папата го признае за държател. През 1302 година Бенифиций се награждава с купата „ Един заветен “, която действително му разрешава да бъде още по-радикален и краен в своите решения, премахвайки доста опцията на кардиналите да се месят в крайните решения. Това още веднъж демонстрира тежката фикс идея за великолепие, която не е била насочена, най-малко по негови думи, за проблемите на света, а действително се насочва към една друга още по-сериозна посока – спасението на индивида.

Оказва се, че Ватикана не харесва тази концепция и даже пратениците на Бонифиций се обръщат против самия него. Изпратените кардинали във Франция е трябвало да понижат напрежението, само че в един миг също се изправят против главата на Католическата черква. Докато Бонифиций се самозабравя, французите вършат секрети срещи и мислят разновидности за премахването му. Французите изпращат свои сътрудници в Италия, които би трябвало да оказват помощ за свалянето на папата и да решат проблемите.

Това се случва в вярното време, тъй като Ватикана към този момент е имал главно предложение за изключването на Филип като нравствен водач на Франция. Това би бил много сериозен удар и към този момент самите кардинали осъзнавали, че сходни маневри ще доведат до доста груби нарушавания и още повече проблеми. Правят се опити за залавянето на папата, който прекарва своите дни в Анани и почива през лятото.

В последните моменти от интервенцията, локалните оказват помощ и избавят един от най-вредните духовници в този миг. Преследването му продължава цели два дни и оказва такова велико напрежение, че скоро след прибирането си във Ватикана, папата умира.

Франция прави всичко допустимо, с цел да подсети на идващия водач на църквата, че освен би трябвало да запомни своето място, само че и да знае, че е смъртен. Франция и идващите владетели се заели доста интензивно с първата среща и с Бог, когато пристигна времето и мястото. За късото си ръководство, папата има и други доста съществени прегрешения.

За него се споделя, че е бил един от хората, които постоянно са съгрешавали с дами и още по-лошото – с деца. Още една покруса е, че папата дава позволение за унищожаването на град Палестрина – на към 35 километра от Рим и не би трябвало да се бърка с Палестина. По това време там живеят близо 6000 души, което ясно демонстрира, че този човек е по-скоро предприемач, в сравнение с духовник и представител на една от най-големите църкви в света.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР