Католическата църква години наред отрича съществуването на папеса Йоана, но

...
Католическата църква години наред отрича съществуването на папеса Йоана, но
Коментари Харесай

Имало ли е жена папа в историята, която църквата отрича

Католическата черква години наред отхвърля съществуването на папеса Йоана, само че разбор на сребърни монети сочи противоположното.
Екип от австралийски учени е изследвал сребърни монети, за които се счита, че крият доказателство за съществуването на папеса Йоана – първата и единствена жена-папа, за която се приказва в историята.
Всички папи след Свети Петър са били мъже.
Легендата обаче гласи, че един от тях – Йоан Англик, отпред на Римокатоличестката черква в интервала 855-858 година, в действителност е бил жена, преоблечена като мъж – папеса Йоана.
Историята ѝ става известна от хрониката от ХIII в. на монаха-доминиканец - Мартин Опавски. В „ Хроника на папи и императори “ той споделя, че Йоан Англик, роден в Майнц, е бил папа за 2 години, 7 месеца и 4 дни.
За него се е твърдяло, че е бил жена, отведена като момиче в Атина и преоблечена в мъжки облекла от нейния ухажор. Там тя станала изкусна в разнообразни науки, където нямала равна и по-късно в Рим, изучила филантропичните науки и имала велики учени измежду своите студенти и слушатели. Славата ѝ се разнесла из Рим и била определена за папа.
Забременяла от своя ухажор и заради неведение по кое време да чака раждането на бебето си, родила по време на върволица от „ Св. Петър “ до Латерана, в тясна улица сред Колизея и църквата „ Св. Климент “.
Според разказите тя умира незабавно след раждането. За причина за гибелта ѝ се счита или ликвидиране, или затруднения от раждането.
Католическата черква обаче отхвърля тази история като твърди, че дамата, родила по време на процесията, е била племенницата на Урбан VIII, а папа Йоан и папеса Йоана въобще не са съществували.
Анализът на сребърните монети обаче сочи друго.
„ В началото аз също имах вяра, че историята на папа Йоан Англик е по-скоро небивалица, само че откакто направих по-задълбочено изследване, вероятността, зад историята да се крие истина, набъбна “, споделя археологът създател на проучването Майкъл Хабихт пред „ Лайв Сайънс “.
Според Хабихт сребърните монети, които е изследвал, имат върху себе си знак, който поддържа съществуването на папеса Йоана.
От едната страна на монетите, употребявани в Западна Европа през Средновековието, е изписано името на императора на франките, а от другата - монограмът на папата.
Археолозите откриват, че върху някои от монетите монограмът е на папа Йоан VIII, само че върху други той се разграничава и най-вероятно принадлежи на папа Йоан Англик.
Този разбор не удостоверява съществуването на папесата, само че дава мотив историята за съществуването ѝ да се смята за най-малко една концепция по-достоверна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР