Католическа мисионерка от Италия е била убита при атака срещу

...
Католическа мисионерка от Италия е била убита при атака срещу
Коментари Харесай

Италианска мисионерка беше убита от джихадисти в Мозамбик

Католическа мисионерка от Италия е била убита при офанзива против задача в Североизточен Мозамбик, регион - цел на набези от страна на джихадисти през последните пет години , съобщи Франс прес, като се базира на известие на локалната конгрегация от през днешния ден.

Сестра Мария де Копи е била от убита от терористи, които са атакували католическата задача в Чипене, прецизираха от женския медал " Сестрите-мисионерки комбонианки ". Мисията се намира в региона на Накала, пристанищен град в североизточната провинция Кабо Делгадо - епицентър на джихадистките офанзиви в страната. Нападателите са запалили и унищожили църквата, пространствата, в които са живеели на монахините, както и болничното заведение и колите на задачата " се споделя още в известие на ордена. Две други мисионерки, италианка и испанка, са съумели да избягат и да се скрият в гората с група млади дами.



Според италианската преса осемдесетгодишната сестра Мария де Копи е работила в Мозамбик от 60-те години на предишния век. Католическата задача приютява бягащи от домовете си поради джихадистките офанзиви в страната.

Нападенията и насилието са взели към 4000 жертви от октомври 2017 година, а 820 000 души са напуснали домовете си съгласно неправителствената организация " Аклед " (Acled), която събира данни от зони на спорове по целия свят.

Северната провинция на Мозамбик Кабо Делгадо, граничеща с Танзания и богата на природен газ, е единствената част от страната с преобладаващо мюсюлманско население. Този регион е и един от най-нуждаещите се от помощ в една от най-бедните страни в света.

След сериозната офанзива в град Палма през 2021 г, която принуди френския енергиен колос " ТоталЕнержи " (TotalEnergies) да спре плана си за естествен газа на стойност 16,5 милиарда евро, нападенията наподобява понижиха, оповестява Агенция Франс Прес.

През последните месеци обаче се следят спорадични офанзиви в прилежащите на Кабо Делгадо провинции. Повече от 3100 бойци от други африкански страни бяха ситуирани в региона преди повече от година в поддръжка на армията на Мозамбик.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР