Като ужасна и може би най-страшната определи изминалата нощ в

...
Като ужасна и може би най-страшната определи изминалата нощ в
Коментари Харесай

Българин от Харков: Прекарахме най-страшната и ужасната нощ

Като ужасна и може би най-страшната дефинира миналата нощ в Харков българинът, живеещ в града, проф. Михаил Станчев. Късно вечерта - към 23:30 ч., са почнали да летят бомбардировъчните самолети и да нанасят удари, изключително близо до неговото жилище, заяви.

" Бомбардираха със самолети и ракети танковото учебно заведение и кадетския корпус с шест ракети. По предварителни данни има починали. Все още обаче точният им брой не е явен. През нощта руснаците започнаха офанзива против казармата на учебното заведение за авиация в Харков. Също по този начин десантът нападна военно-медицински център ", описа проф. Станчев.

Българинът прекарва нощта в дома си. Обяснява, че бомбоубежище при него няма. " Това са едни изби под жилищния блок. Това е краткотрайно решение, с цел да избягаш от самите удари. Тези мази стават рискови за хората, по тази причина предпочетохме да си останем у дома ", обясни той.

Според него съветският президент Владимир Путин е решил да работи много по-откровено след несполучливите договаряния сред двете страни от понеделник. " Бомбардирайки освен военните обекти, само че и жилищните здания, които са в близост ", посочи проф. Станчев.

Проблем в този момент в града е неналичието на вода в магазините. " Информацията, която имам, е че препаратите за обработка в пречиствателните уреди свършват. Това е допустимо да докара до заболявания ", счита той.

Проф. Станчев към този момент обмисля евакуация. " Тук имаше трен за Лвов, само че там не можеш да се качиш. Напомня ми за Гражданската война, когато стотици хора нападат вагоните и те са натъпкани в купето. Предпочитаме да не рискуваме. Най-вероятно ще се евакуираме с кола ", уточни българинът, живеещ в Харков.

Той поддържа връзка с българите в Харков. Повече от тях остават в града, тъй като са възрастни. Млади фамилии са тръгнали към Полша и България.

Украинският публицист Татяна Дергачева споделя пред че в Херсон има улични боеве, момчетата бяха разстреляни с танкове.

След последните сражения в Украйна южният град Херсон с население от четвърт милион души е паднал в ръцете на съветските войски. Кметът на града приканва за помощ националното държавно управление и организациите за помощ, с цел да се обезпечи доставката на материали, в това число храни и медикаменти и евакуацията на ранените.

Член на локалния общински съвет съобщи пред Би Би Си, че по време на сраженията най-малко 200 души са били убити, доста от които цивилни.

Журналистът Татяна Дергачева описа в ефира на " Тази заран ", че 1 март е бил тежък ден за Херсон.

" В града има улични боеве. Момчетата от териториалната защита направиха всичко допустимо, само че силите не са равни. Момчетата бяха разстреляни с танкове и БТР-и ", описа тя.

По думите ѝ през целия ден е имало улични боеве.

" В покрайнините на града снаряди попаднаха във високоетажен блок. Запали се блок и в центъра на Херсон ", добави Татяна Дергачева.

По думите ѝ окупаторите са обстреляли и пункт за здравна незабавна помощ.

" Седми ден Херсон не получава храна и лекарства и по тази причина ситуацията е комплицирана. В лечебните заведения има доста ранени хора - както наши, по този начин и съветски бойци. Лекарите работят непрекъснато ", описа още Дергачева, допълвайки, че множеството поданици на града са в мазетата.

" Споделих с вас едно видео, в което в Херсон беше раздрано човешко тяло и желая да кажа, че никакви пари не могат да компенсират човешките животи. Моля, всички европейци да се обединят и да не оказват помощ по никакъв метод на окупаторите и да спрат това, което се случва ", прикани журналистът.

Таня Станева пък споделя пред че е видяла целия смут на войната на гарата в Киев.

Вчера Таня Станева трябваше да отпътува с трен от Киев. Тя обаче не съумя да стигне до околните си и да се види със своето дете.

" Първо потеглих с кола, с цел да стигна до гарата. Страхувах се дали ще съумея, тъй като на моста беше огромно запушване. Стоиш в него, сирената прозвуча два-три пъти и не знаеш от какво да се страхуваш - дали, че не можеш да стигнеш до влака, или че ще умреш на моста. Ужасна суматоха ", описа в ефира на bTV Станева.

" Щом стигнахме до гарата, чухме гърмежа при телевизионната кула. Отново прозвуча сирена. Не можете да си визиите какво стана на гарата. Такъв цялостен смут, суматоха и боязън не съм виждала в никакъв случай. Хората тичаха, крещяха ", описа още тя.

" Едва през вчерашния ден видях целия цялостен смут на войната ", добави тя.

След това хората чуват, че влакът няма да тръгне. Никой не им изяснява за какво и по кое време ще има идващ трен.

" За нас стана огромен проблем по какъв начин да се върнем обратно и да успеем да се върнем до комендантския час ", описа Станева.

Тя опитва да се придвижи с рейс, само че не споделя, че не се знае дали ще успее.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР