Като цяло ситуацията с пожарите в страната е под контрол.

...
Като цяло ситуацията с пожарите в страната е под контрол.
Коментари Харесай

Главен комисар Николай Николов: Пожарите на денонощие са между 200-240

Като цяло обстановката с пожарите в страната е под надзор. Средно пожарите дневно при естествена обстановка са сред 100-120. Сега броя гони 200-240 на денонощие. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” гл. комисар Николай Николов.

Вчера са били 206, като е имало миг, в който са работили 42 пожара по едно и също време. " Хубавото е, че тези 42 пожара, единствено 4 бяха по-съществени - този в Любовище, където нашите хора съумяха да извадят една стара жена преди да изгори къщата й, поздравления за това. Кюстендил - Долно село, и Перник. Перник се обрисува най-сериозна обстановката ", сподели основният комисар.
 Комисар Николов: Има заплаха от пожари в цялата страна, предстоят доста тежки дни Комисар Николов: Има заплаха от пожари в цялата страна, предстоят доста тежки дни
Не е лека обстановката сега, предстоят доста тежки дни. Това предизвести комисар Николай Николов, шеф на Национална работа " Пожа...

Главен комисар Николов уточни, че над Розино през вчерашния ден следобяд имало напрежение, само че пожарникарите са съумели да се оправят.

" Ние можем да се похвалим с доста сериозен потенциал откъм техника и най-много персонален състав. Няма човек, който да е на моето място и да каже: задоволителни са ми хората. Всеки ще желае още, ще желае по-добра организация ", разяснява шефът на пожарната.

Според него в България обаче гасенето от въздуха е по този начин направено, че е задача на военните. " Да поддържаш, да експлоатираш хеликоптер е нещо извънредно скъпо и не е по опциите на всяка една организация. Желаем да го имаме, само че единствено военните все още и нашите гранични управляващи могат да поддържат хеликоптери ", заключи той.

Шефът на пожарната посочи, че имат график дружно с военновъздушните сили и до октомври знаят с какъв брой хеликоптера могат да разполагат при тежки обстановки.

3147 са подготвените доброволци в България, които могат да оказват помощ при изключителни обстановки.
 Общински консултант с горчив образец за суматохата измежду хората Общински консултант с горчив образец за суматохата измежду хората
" Пред президентството съм. До мен две девойки се засичат, гледат се в продължение на десетина секунди и махат маските: - Мария ти ли...

" Когато дойдат по този начин наречените запалянковци доброволци, те не се връщат, насърчават се, само че с тях се внимава, тъй като водени от желанието да оказват помощ по къси панталони, джапанки неведнъж са заплаха сами за себе си. Много е тъничък моментът по какъв начин да използваме тяхната сила без да застрашим тяхното здраве ", разяснява гл. комисар Николов.

Той добави, че в селата към този момент живеят най-вече възрастни хора, които чакат помощ, желаят да защитят къщите си, само че не могат да влязат в гората и няма на кого да се разчита по време на пожар.

По думите му 93% от пожарите са провокирани от човешка активност. Само 7% са провокирани от мълнии, щета в електропроводите и други. Предпоставката е горещината, ниската мокрота и най-опасен е вятърът.

Неговият зов е освен да не палим огън, а да преустановим за един-два дни работата в полето, обвързвана с почистването на земеделските земи. Още два дни би трябвало да бъдем деликатни - добави той.

Прочетете още по тематиката:
 Общински консултант: Много обичам, когато Фандъкова се хвали с поправки, които не са подготвени Общински консултант: Много обичам, когато Фандъкова се хвали с поправки, които не са подготвени
" Много обичам, когато госпожа Фандъкова се хвали с поправки (било то и с европейски средства и не по нейна заслуга), само че въпреки всичко се качва...

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР