Като цяло ситуацията с COVID-19 е търпима, но се очаква

...
Като цяло ситуацията с COVID-19 е търпима, но се очаква
Коментари Харесай

Все още не сме в плен на Омикрон

" Като цяло обстановката с COVID-19 е търпима, само че се чака постепенно утежняване, тъй като Делта отслабва, а Омикрон не е станал към момента доминантен ". Това съобщи проф. Николай Витанов в студиото на Нова телевизия.

По изчисленията му базовото репродуктивно число през днешния ден е 1,11 - т.е. 100 души с COVID-19 заразяват 111 . Заразата усилва обсега си, само че цифрата е под 1,3. В областите, където заболеваемостта е висока, кревати към момента има. А там, където е по-ниска - свободните кревати понижават ", сподели още той.

Най-критично е ситуацията в Силистра, Велико Търново, Русе, Габрово - над 70% са заетите кревати. Ситуацията в тези области зависят от цялостната инфраструктура, в това число и това, че няма университетска болница и университет - здравната инфраструктура не е развита.
 2379 новозаразени и 44-ма умряли с ковид за денонощие
2379 новозаразени и 44-ма умряли с ковид за денонощие

Излекуваните са 1239, а 3 719 дози ваксини са били сложени в неделя

По думите му в идващите седмици следва Омикрон да стане преобладаващ. Първото нещо, което той ще провокира е постигане на 10 - 15 000 случая дневно , само че има време това да се случи. Не се чакат внезапни пикове нагоре, тъй като пожарът не гори отмерено. Дори и да има такива, те няма да продължат повече от 2-3 дни, уточни той.

Витанов удостовери, че направената от него прогноза през ноември е настояща и все още. " След като Омикрон стане преобладаващ, 2-3 седмици ще бъдем в негов плен, а упованията са през втората половина на февруари да сме минали максимума и ще вървим надолу.
анкета
Какво ще извършите при идването на Омикрон?
Ще се имунизирам Ще си сложа бустер доза Маски и отдалеченост Нищо, с цел да вървим към стаден имунитет Стига сте ни плашили
Ще се имунизирам

Ще си сложа бустер доза

Маски и отдалеченост

Нищо, с цел да вървим към стаден имунитет

Стига сте ни плашили
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР