Като цяло съм оптимист, тъй като цената на газа за

...
Като цяло съм оптимист, тъй като цената на газа за
Коментари Харесай

Росен Христов: Оптимист съм за цената на газа

Като цяло съм оптимист, защото цената на газа за октомври се чака да е доста по-евтина. Това сподели министърът на енергетиката Росен Христов след среща на отрасловите министри в Брюксел, където бяха разисквани ограничения за високите цени на газа и електрическата енергия. 

" Ще проработи интерконектора. Ние сме в последния стадии на договаряния с много източници на газ, разнообразни от " Газпром “, с които договаряме цени, които ще бъдат под тези за доставките за септември, които бяха контрактувани от предходното държавно управление, по тази причина съм мощен оптимист, че ще има доста понижаване цената на газа, в това число и от месец октомври ", съобщи Христов. 

Енергийният министър изясни, че договарянията с " Газпром " не са спирали, като те са водят от " Булгаргаз ", а Министерство на енергетиката подкрепя процеса с специалисти.

" Процесът не е спирал. И предходното държавно управление и ние продължаваме да си пускаме поръчки, продължаваме да опитваме да бъдем изправна страна по контракта, като единият резултат, който чакаме е вероятно да се възобновят доставките, другият е да имаме добра позиция при възможен арбитраж. Там нещата се водят от " Булгаргаз “, ние подкрепяме процеса с специалисти, само че тази тематика към този момент я коментирахме прекомерно доста и прекомерно дълго. Веднага щом има някакви вести позитивни или негативни, ще се веселя да ги споделя ", посочи той.

Росен Христов разяснява и свое изявление, в което съобщи, че в Русия има решение " Газпром " да не работи с нашата страна. 

" Газпром “ е комерсиална компания и нейният бизнес е да продава газ, в случай че тя не продава газ или няма или има някаква друга причина, с цел да не го прави. Те имат газ, тъй че остава извода, че решението да не вземат участие интензивно в договарянията и да не ни търсят с някакви оферти за решение, явно повода е политическа ", заключи Христов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР