Като цар на вицовете и една от най-колоритните фигури в

...
Като цар на вицовете и една от най-колоритните фигури в
Коментари Харесай

Арх. Чинков вкара Пловдив в комунизма с мекици без пари

Като цар на вицовете и една от най-колоритните фигури в града е прочут именитият пловдивски проектант Никола Чинков. Той е живо доказателство какъв брой рискови могат да бъдат шегите по тоталитарно време. Архитектът е един от малцината в света, лежал в пандиза за вицове. Жилото на шегите му не щади никого, даже партийните величия.

Всъщност архитектът с родопски корен - от будното Славейно, бил експерт от европейска класа, перфекционист. Учи архитектура в Австрия и Германия, проектира и строи половин век.

Възлагали му постоянно най-срочните и тежки обекти. В книга, чийто създател е синът на архитекта - Никола, са изброени 13 здания в Пловдив, дело на Чинков, и още 67 в други обитаеми места. Негово дело е и фамозната къща с орела в Асеновград.

Талантът да разсмива с пиперливи политически вицове обаче го трансформирал в бодил в петата на националната власт.

Приписват му към петстотин вица

Откакто пристигнаха гимназистките, в птицефермите секнаха яйцата, тъй като кокошките се научиха да вършат аборти. Така се шегувал Чинков с следващия партиен почин - ученическите бригади.

Христоматийната преживелица с мекиците обаче същински вбесила властта. Една заран арх. Чинков платил на кварталния мекичар бай Илия целия оборот за ден - към 40 лв., с ангажимента да раздава мекици без пари. Бързо се натрупала опашка, хората даже се скарали за ред. Архитектът следил протичащото се, застанал на ъгъла на " Отец Паисий " и " Д-р Вълкович ". Бдителни жители незабавно пратили на място полицай. Архитектът му обяснил, че просто желал да види по какъв начин ще се живее в епохата на светлия комунизъм, когато няма да има потребност от пари.

В края на 1963-та следственият отдел на Държавна сигурност образува дело № 258 против архитекта вицаджия. Арестуван е на 20 ноември 1963 година 33 дни траяли разпитите. През януари 1964 година Боян Чинков е наказан на 5 години отнемане от независимост и конфискуване на част от имуществото му. Още в правосъдната зала сътворил и един от именитите си анекдоти. При правото на последна дума Чинков призовал властта стремително да раздаде на хората налъми, чиито подметки да са с остри грайфери. Защо, попитал съдията. " Осъдихте ме, към този момент няма пречка пред светлото бъдеще, в този момент, като потече мед и масло, хората да не се пързалят по улиците ", отвърнал наказаният.

И се обърнал към съдиите:

Благодаря, че ме изпращате на единственото място в България, където няма опашки.

Прекарал в Старозагорския затвор 10 месеца. Пуснали Чинков след интервенция на френския президент Шарл дьо Гол и на Пиер Ваго, ръководител на Международния съюз на архитектите. Лично военачалник Дьо Гол разговарял с българския си сътрудник Тодор Живков и го помолил Чинков да бъде пуснат на независимост.

На 9 септември 1964 година Чинков бил амнистиран по случай 20-годишнината от успеха на националната власт.

Продължавал да сипе смешки - като тази, че отива в ортопедията да му гипсират езика, с цел да не загази отново.

Осмина свещеници в царствени одежди опели арх. Боян Чинков в църквата " Света Марина ". На погребението на 1 август 1979 година се стекъл целият Пловдив. На гроба на известния проектант написа: " Тук почива царят на вицовете ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР