Като тийнейджър Оскар Екпонимо се храни веднъж на два дни;

...
Като тийнейджър Оскар Екпонимо се храни веднъж на два дни;
Коментари Харесай

Оскар Екпонимо - един програмист срещу глада

Като младеж Оскар Екпонимо се храни един път на два дни; каквото се появи у дома, го поделя " на смени " с братята си. Когато е на 11 години, удар оставя татко му без работа и издръжката на фамилията е напълно в ръцете на майка му. В най-хубавия случай може да се откри нещо нищожно за вечеря. На учебно заведение се задоволява с късчета от закуската, които приятелите му споделят с него.

През сложните години на юношеството от време на време просто гледа към празните лавици в кухнята и си мечтае храната да се появи на тях с магия. Днес някои в Нигерия го одобряват като човек, който оказва помощ храната да се материализира в чиниите им.

На 30 години Екпонимо не е просто един от десетте бизнесмени от идващото потомство на 2017 година за сп. " Тайм ": той е и част от групата на тези, които търсят способи да се оправят с глада с решения, които свързват засегнатите с тези, които могат да им оказват помощ. Нигерия е измежду страните, в които сходна помощ е неотложна: към 13 милиона души гладуват, а животът на десетки хиляди деца е директно заплашен от този проблем по данни на Организация на обединените нации от предходната година.

Живеещият в нигерийската столица Абуджа програмист надали може да доближи до всички наранени, само че за част от тях допустимо решение е Chowberry - приложение, което свързва питателните магазини и нуждаещите се. То дава сигнали, когато изтича срокът на валидност на стоките им, и дава предложения

със доста понижение или изцяло гратис

за храни, които другояче ще бъдат изхвърлени. Връзката, която прави, е сред търговците и неправителствените организации, както и хора с ниски приходи, а цената се пресмята посредством основан от компанията логаритъм. Към 27 декември на уеб страницата на приложението написа, че сега то оказва помощ непрекъснато на 2000 семейства, има 3 партньорски доброволчески организации и 6000 визити на ден - двукратно нарастване спрямо пролетта.

Екпонимо споделя, че по данни на компанията от края на януари услугите ѝ усъвършенстват живота на най-малко 8000 души.
I am a product of diligent #tithing in Gods house... I refuse to listen the voice of foolishness.. #sponsoredbyGracepic.twitter.com/xuLfiijdGm
— Oscar Ekponimo (@ekponimo) November 13, 2017
" Да, задачата ми постоянно е била да направя нещо по въпроса. Но един ден през 2013 година в действителност се замислих какво фактически желая от живота си ", описа за " Дневник " Екпонимо. " В съзнанието ми изникна картина: 95-ият ми рожден ден е и някой ще споделя за мен. Какво бих желал да каже този човек? С какво бих желал да ме запомнят? С това, че съм оказал помощ на други хора и съм им бил за тях източник на облекчение, дал съм нещо, което ще им е потребно. Реших, че ще направя това, каквото и да ми коства. "

След пилотна стратегия с няколко десетки магазина в Лагос и Абуджа през 2016 година приложението е пуснато в всеобща приложимост. " Системата ни оказа помощ на сиропиталищата да понижат разноските си над 70 на 100 ", споделя той за пилотната част, представен от сп. " Тайм ". Половин година след началото обвързваните с него хранителни магазини, които партнират, са най-вече междинни по величина търговски вериги. Големите от ранга на " Уолмарт " и " Теско ", както и няколкото локални, настоящи на нигерийския пазар, постоянно се базират на бюрократични пречки, споделя той.

Много от най-крупните вериги са със благосъстоятелност в чужбина

и решения за сходни партньорства би трябвало да се вземат на равнище ръб на шефовете. В диалога си с " Дневник " Екпонимо загатна още една причина. " През август предходната година в нигерийските медии имаше история за мляко, изтекло преди месец, което към момента беше на рафтовете - продаваше се без проблем. " В съответния случай казусът би могъл да е и в информацията, която Chowberry ще изложи на показ за стоките, предлагани на нигерийския пазар.

Трудностите не са малко. Няма доста способи да вземем за пример да се наблюдават случаите на самостоятелна корист - до момента не е засечен нито един - само че Chowberry така и така разчита главно на филантропичните организации, които разпределят храните, постоянно отвън градските региони. От друга страна, " системата записва данните на всеки покупател - имаме имена, дата на раждане и други. Така че в случай че има машинация, да вземем за пример препродаване на артикули, купени с Chowberry, можем да стартираме следствието оттова ", изяснява Екпонимо. Покритието също към момента е лимитирано - за една година работа компанията се е фокусирала главно върху Лагос и Абуджа, където са магазините, с които работи сега, и още веднъж неправителствени организации са най-голямата вяра, че храните, набирани посредством приложението, може и да стигнат до отдалечените от двата града региони.

Докато още се пробва да се разпростре в Нигерия обаче, 30-годишният програмист мисли за идната крачка. На събитие на стартъп бизнесмените предходната есен Екпонимо споделя, че Африка е тест за Chowberry, който може да покаже по какъв начин сходна технология би се приложила и в други страни. " Да, в този момент мислим за идната стъпка. Изследваме благоприятни условия да се нареждаме тук-там, където гладът е предизвикателство ", изяснява той. " Получаваме запитвания от хора от разнообразни точки на света и водим диалози особено за Аржентина, само че това е в развой на работа. Ще отнеме време да се материализира - от 6 месеца до година. " Според отчет на локален институт гладът е проблем и за 6 милиона души в Аржентина, към една седма от популацията ѝ.

Когато храната се губи по пътя

Умишлено прекъснатата верига на питателните доставки е проблем, друг от този, който Chowberry взема решение към този момент. Само в Североизточна Нигерия милиони са в риск поради заклелите се във честност на " Ислямска страна " " Боко Харам ", а отклоненията на средства, с които би трябвало да им се помогне, в допълнение задълбочават казуса. Само вътрешно разселените поради спора са 1.7 милиона души и частично поради тази обстановка Нигерия е измежду четирите страни, които отчет от предишния месец сложи измежду най-рисковите за 2018 година дружно с Йемен, Сомалия и Южен Судан.

През 2014 година Блез Або и няколко съидейници наблюдават с отчаяние предизборния политически живот преди президентския избор напролет на идната година - откриват, че акцията се състои главно в замяна на нападки. Започват да търсят данни от разбори какво желаят гласоподавателите и какво са дали обещание политиците; кой харчи повече пари за кампанията; кой какво предлага. Така се появяват и първите инфографики, които с времето покриват от ден на ден тематики - от корупцията и храните, предлагани в учебните заведения, до

вътрешно разселените бежанци поради " Боко Харам "

и всичко обвързвано с тях, от противозаконния им трафик в лагерите до филантропичните доставки. Або и съдружниците му вършат това през основаната от тях гражданска организация Orodata. Инструментът им IDPs Tracker (от англоезичното редуциране за вътрешно разселени IDP, internally displaced person) запълва нишата, оставена празна от неналичието на публични данни от държавни институции и организации.

" Имаше толкоз вести за заграбване на средства, помощи, храна за лагерите от подизпълнителите. Липсваха камиони и доставки. Хората в Нигерия питаха, а не знаеха къде да намерят информацията за това ", споделя Або за " Дневник ". " Вътрешно разселените бежанци в Нигерия (към края на 2015 г.) бяха 2.2 милиона; храната им се крадеше и препродаваше, дами и девойки бяха изнасилвани, храна се обменяше за секс, палатки и инфраструктурни запаси се задигаха ", написа Або в друга обява, където показва IDPs Tracker.

Информацията от Организация на обединените нации и други артисти постоянно е недостъпна, а локалните и федералните институции не разгласяват такава, макар че има интерес. " Нигерийските организации не обичат да разгласяват данните си и по тази причина се опитваме да ги ангажираме. " Докато изяснява работата си, Або не загатва

хилядите смъртни случаи, доста от тях измежду деца

поради недохранване, както и стотиците хиляди в риск от няколко години насам. Инфографиките адресират и този проблем – с изключение на случаите на недохранване демонстрират по наличен метод какви помощи (често оскъдни) са доставени в лагерите - надлежно какви не са доставени - и от какви храни има потребност.
#BORNO: Major Food Items Delivered by NEMA to the N/East States | June 2015 to July 2016 #IDPsTrackerpic.twitter.com/2nG3cKAgO5
— Ọrọdata Science (@Orodata) August 29, 2016
Докато работят по този план, схващат, че държавното управление, когато има данни, е склонно да ги пази за себе си, даже от време на време макар настояването им, и създават лична мрежа, посредством която също да ги събират. Миналото лято " в лагери в Борно и други пет щата имаше митинг на бежанците. Блокираха автомагистрала, тъй като нямаше задоволително храна. Искахме информацията, изпратиха ни и я публикувахме. Но в случай че не беше митингът, нямаше да стане. "

Або си спомня и противоположния случай - когато десетки нигерийски издания разгласяват историите и графиките им със схемата за трафика на деца в лагерите за вътрешно разселени. " Успяхме да отнесем случая до Народното събрание, да стартираме спор и следствие. " В идващите месеци стартират арестите и обвиняванията към федерални и щатски чиновници, забъркани както в трафика, по този начин и в отклоняването на хранителни артикули.
Infographics: ACUTE HEALTH CRISIS UNCOVERED IN BAMA, BORNO #IDPsTracker#AskQuestionspic.twitter.com/Pd3AJObA1S
— Ọrọdata Science (@Orodata) August 2, 2016
Никоя сходна концепция, способ или приложение не се оправя напълно с проблемите на глада, само че всяко решение, което може даже малко да усъвършенства обстановката в този момент, е дребна, само че уверена стъпка в тази посока, до момента в който корпорации и държавни управления директно работят върху огромните си крачки към задачата.

Разбира се, някои от тези крачки от дълго време са направени отвън Нигерия, изключително в други мощно наранени като Африка на юг от Сахара (гладуващите или недохранени са общо 240 милиона съгласно организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие ФАО), въпреки и там работата занапред да следва. В Уганда

над 200 000 фермери получават информация

за климатична акомодация на родния си език по взаимна стратегия на американска неправителствена организация и канадски държавен институт. " Google " и американската организация за интернационално развиване USAID отпечатват за животновъди номади в Етиопия сателитни карти, които могат да им оказват помощ в решенията за миграция и понижават смъртността на добитъка съвсем на половина. А отчет на департамента за интернационално развиване към английското държавно управление уточни водещата роля на мобилните устройства в оценяването на потребностите и набирането на филантропични помощи в сирийската рецесия.

Още за технологиите против глада - четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Годината (743)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР