Като теглим чертата, заради КТБ българските данъкоплатци ще са 4,5

...
Като теглим чертата, заради КТБ българските данъкоплатци ще са 4,5
Коментари Харесай

Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава

Като теглим чертата, поради КТБ българските данъкоплатци ще са 4,5 – 5 милиарда лева на загуба. Това съставлява продуктът на страната за две години, т.е. поради проблема „ КТБ” две години стоим на едно място, уточни предприемачът Иво Прокопиев предаването „ Тази неделя”.

Такъв огромен размер на институционална кражба на спестявания на популацията не е вероятен без всички управляващи да си затварят очите, добави той.

По думите му обаче в този момент има други КТБ-та, които са явни – Банката за развиване, да вземем за пример, която се ръководи зле. „ Ако тия процеси, които виждаме там, продължат, сходен излаз е неизбежен”, уточни Прокопиев.

Според него „ дупката” от 4,5 милиарда в КТБ идва от три съществени групи действия:

– към 1/3 от финансиране на медии, политически планове и заеми, давани на партията на Николай Бареков, медийната империя на Делян Пеевски, ТВ7;

– втората огромна група са чисто капиталови неточности – неприятно ръководство и липса на първокласен риск мениджмънт, липса на първокласен надзор;

– третата част – загуби, идващи от неприятното ръководство на самата неплатежоспособност. Голяма част от активите в действителност финишираха в непознати ръце, а не в ръцете на кредиторите на банката – „ Булгартабак”, БТК, „ Техномаркет”, даде образец Прокопиев.

По мотив на имената, които отсъстват в обвинителния акт, предприемачът разяснява, че има крещяща и набиващата се на очи липса.

„ Ролята на Пеевски и поддръжката на Движение за права и свободи за КТБ беше основна, а и поддръжката на страната, която осигуряваше въпросната схема”, уточни той.

По думите му би трябвало да има стотици доказателства за връзки с банката, тъй като правеното на бизнес е фиктивен развой, а и има обстоятелства – къде са финиширали тези пари в този момент –голяма част от активите на КТБ са в ръцете на Пеевски.

Според Прокопиев усещане измежду имената на обвинените прави освен неналичието на шефа на Българска народна банка Иван Искров, само че и на ръководителя на Комисията за финансов контрол (КФН) по това време Стоян Мавродиев.

„ Прокуратурата работи като политическата част на Държавна сигурност – селективно избира кого да упреква и да нападна обществено, с цел да го дискредитира съгласно това дали е някакъв конкурент на Пеевски или на ръководещите, които и да са те сега, а не съгласно това да пази (…) някаква правда или правила пред обществото”, уточни Прокопиев.

Според него „ чадър” над КТБ е имало по време на четири държавни управления – „ като стартираме от края на Тройната коалиция, Борисов, след това – „ държавното управление на КТБ”, както беше известно (кабинетът на Пламен Орешарски – б.ред.), след това втория кабинет на Борисов”.

Според Прокопиев обаче надали ще разберем кои са политиците, които са се облагодетелствали от активите на КТБ.

„ От гледа точка на публичната отговорност, нещата са ясни, а дали ще има и осъдени официално със силата на закона – не знам. Тертипът на работа, моделът, философията, затварянето на очи, нефункционирането на контролни органи, напън над самостоятелни медии… механизмите за отбрана на публичния интерес биват изключвани – това още действа”, акцентира Прокопиев.

„ Финансовата загуба от такива държавни корупционни схеми е чудовищна, само че абсолютният размер на сумата не е най-важното – значимото е, че такива обири са вероятни – това смъква доверието на инвеститорите… Можеше да сме в еврозоната, да имаме по-евтини заеми. Корупцията обрича всички на дълготрайна бедност”, уточни още той.

Прокопиев удостовери, че е бил викан по делото за КТБ, само че даже не било разпит – всичко траяло две минути. Била му показана дебела директория, открита в сейфа на Василев, в която имало отрязъци от жълтите медии с компромати по адрес на Прокопиев.

Бизнесменът разяснява и опасността за ликвидиране, насочен към него преди години, и свързвана точно с Василев.

„ Имаше информация през 2010 – 2011 година за подготвяно нападение против мен, дали е била подправена или не – не мога да преценя”, уточни Прокопиев.

След това той отпътува за Сингапур, само че отхвърли опасността да е била единствената причина за това.

Данните били получени от партньорски на българските служби и за тях Прокопиев разговарял с премиера Борисов.

„ Държавните служби си свършиха работата, направиха нужните инспекции. Доколкото разбрах, нямаше нищо. Мисля, че сега няма физическа опасност. Човек, когато дълго време в публичното пространство самичък си избира дали да го е боязън. Сега има институционална принуда, която някои пъти е по-страшна – прокурорски инспекции, напън върху чиновниците във фирмите”, разяснява той.

По думите му всички упрекнати от прокуратурата публични фигури имат един общ знаменател – те са или прозападни персони, или съперници на Делян Пеевски.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР