Като търговец и клиент на „Булгаргрансгаз“, и като част от

...
Като търговец и клиент на „Булгаргрансгаз“, и като част от
Коментари Харесай

Николов: „Булгаргаз“ е реализирал законно излишни количества на „Газов хъб Балкан“ от 37 400 мегаватчаса

Като търговец и клиент на „ Булгаргрансгаз “, и като част от българската енергийна система, „ Булгаргаз “ е задължен да съблюдава авансово комуникирания и плануван баланс в нея. В този смисъл продажбите на борсовия пазар, и най-много на държавно следения, който е и благосъстоятелност на „ Булгартрансгаз “, не са изненадващи.

Това сподели пред публицисти министърът на енергетиката Александър Николов във връзка спекулативни и координирани съгласно него изказвания в общественото пространство, че в края на актуалната седмица „ Булгаргаз “ ЕАД е продало нерегламентирано доста по-големи количества газ за прилежаща страна.

Той цитира вярната информация, че от общия микс за природния газ държавният снабдител е осъществил законно и транспарантно непотребни количества на борсата „ Газов хъб Балкан “ в размер на 37 400 мегаватчаса. Тези размери всекидневно се дължат на по-ниското ползване на газ през почивните дни и удобните промени в температурите, стана ясно от думите му.

„ Булгаргаз “ е задължен да ръководи остатъците в системата и все още общият им размер е над 14% по отношение на плануваното на дневна база. При междинна цена към 150 лева цялата стойност на покупко-продажбите за 37 400 мегаватчаса е над 5 млн. лева На борсата за това време са направени над 40 покупко-продажби с разнообразни контрагенти, като от тях 18 са на държавния снабдител с 10 контрагента.

Сравнено с най-скъпия съставен елемент от микса, действителната облага на сдружението е над 11% по тези покупко-продажби, т.е. би била над 1,5 млн. лева по авансово контрактуваните цени на КЕВР, заяви още министърът. Ако непотребните количества не са били освободени и осъществени, щяха да се изгубят и да се стигне до дисбаланс на системата. На процедура със покупко-продажбите ще се подкрепи финансовото положение на компанията, наследено от новия Съвет на шефовете.

Министър Николов обърна внимание, че съгласно направените разбори при над 600 000 лева настоящи наличия в сдружението идните му заплащания надвишават 650 млн. лева, а отворената ликвидна „ дупка “ надвишава 200 млн. лева

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР