Като своя лична кауза определи в Стара Загора председателят на

...
Като своя лична кауза определи в Стара Загора председателят на
Коментари Харесай

Цвета Караянчева: Не трябва да бъдем неми свидетели на домашното насилие

Като своя персонална идея дефинира в Стара Загора ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева измененията в Наказателния кодекс, свързани с даване на отбрана на жертвите на домашно принуждение, написа Монитор.

"Важно е да се включат в разискването и неправителствени организации, да дадат своите предложния, нямаме претенцията, че сме всезнаещи и всеможещи, всяко е едно предложение е положително пристигнало. Важно е да дадем сигурност на жертвите “, съобщи тя при откриването на районната академия на младежите от ГЕРБ в Града на липите и напомни, че измененията плануват криминализирането на психологическия тормоз и систематичното гонене.

„ Някои споделят, че са доста строги глобите, включващи до 5 години затвор и пробация за насилниците, само че даже и една година затвор въпреки всичко е нещо, вместо административното наказване, които се постановяваше до момента “, добави тя.

Според парламентарния ръководител с изключение на страната и общините би трябвало да се включат в отбраната на потърпевши от домашно принуждение. Защото на доста места нямало места, където да се предложи съответна отбрана и помощ на жертвите.

„ С измененията ще може полиция и прокуратура да се самосезира за случаи на принуждение, близки и познати също могат да сезират способените органи, а като общество би трябвало да сме непримирими, не би трябвало да бъдем неми очевидци на това което се случва. Това е дълъг развой който би трябвало да се възпитава “, посочи Караянчева.

По нейните думи с наближаването на евроизборите даже най-малките партии ще станат по-агресивни и дейни, само че изрази вяра, че разногласията ще бъдат кардинални, а не популистки. През тази седмица се чака в залата да влезе предлагането на Данаил Кирилов от ГЕРБ за налагане на глоба от 750 лева за неявяване на депутат от съвещание, Караянчева разяснява концепцията с думите: „ Не бива обаче да бъдем популисти, не трябва да вършим неща, които ще се харесат на хората за малко време и по-късно още веднъж ще попаднем в серпантина на взаимно пояснение и обвиняване “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР