„Като сме член на ЕС, трябва да следваме европейските практики.

...
„Като сме член на ЕС, трябва да следваме европейските практики.
Коментари Харесай

Румен Гечев: Финансирането на партиите в България до момента съответства на европейските практики

„ Като сме член на Европейски Съюз, би трябвало да следваме европейските практики. Финансирането на партиите в България досега подхожда на тях ". Това съобщи в пленарна зала националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " проф. Румен Гечев. По думите му в последните години се е минало към съвсем цялостно държавно финансиране на партиите, а под 5% от парите са от членски импорт. „ Решението за политическите системи в Европа е политическите партии да бъдат финансирани от страната ", съобщи той. Социалистът акцентира, че такива решения са взели в годините Германия, Швеция, Финландия, Франция, Белгия, Холандия, Англия и има единствено една европейска страна, където страната не взе участие във финансирането на партиите - Швейцария.
Проф. Гечев предложи всички партии, които имат насъбрани депозити от неизразходвани партийни дотации към 03.06.2019 година да ги върнат назад в бюджета. „ Такива е практиката в другите страни членки на Европейски Съюз. Странно е по какъв начин така- една партия държи на депозити милиони левове и има алегоричен членски импорт, а в същото време показва дейна партийна и медийна активност. Тогава поражда въпросът- какви са тези тайнствени източници на финансиране на такива партии? ", попита Гечев.

Проф. Румен Гечев изясни, че е добре да има спор по тематиката за дотациите, само че изрази противоречие с метода, по който той се прави - няма по какъв начин да бъдат обсъждани в Народно събрание законопроекти, които са били импортирани сутринта в 09:01 часа, на тичешком същият следобяд се провеждат комисии, без никакъв план и време за разглеждане, без време за създаване на различни разновидности. „ Трябваше няколко месеца този въпрос да бъде обсъждан в българската общност и когато се изяснят позициите и има точни планове, да влезе законът за разискване ", акцентира той. По думите му тези дейности имат две цели - да се притисне до стената главната опозиционна партия Българска социалистическа партия и дружно с нея- всички вероятни партии с друго мнение от управляващите; връщане на член 1 от остарялата Конституция на България - закриваме другите партии и остава единствено една партия и нейните спътници на власт, която има задоволително средства, с цел да ръководи без държавна дотация.

Георги Търновалийски: Цели се затрудняване на работата на политическите партии
„ Предложението на ГЕРБ е популизъм. Предлага ни се дотацията да бъде понижена на 1 лева, други желаят да бъде 0 лева За мен разлика сред двете оферти няма ". Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Георги Търновалийски. Според него, в случай че тези оферти бъдат признати, би трябвало да ги има и в Закона за политическите партии, с цел да бъде изменен методът за набиране на средства за партиите. „ Този законопроект е в нарушаване на парламентарните правила и на законодателството. С това предложение се цели затрудняване на работата на политическите партии и се слага под риск тяхната самостоятелност ", безапелационен е той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР