Като ще правим китайска ботаническа градина, нека и строителните материали

...
Като ще правим китайска ботаническа градина, нека и строителните материали
Коментари Харесай

Нова напаст от Китай напада България, загубите може да са за милиони

Като ще вършим китайска ботаническа градина, дано и строителните материали да са от Китай” – по този начин си споделили строителите през 1998 година, когато в Цюрих, Швейцария, решили да вършат китайска градина. От Китай към този момент били изпратили растенията, оставало да се сковат няколко беседки в китайски жанр. Заедно с дъските в Цюрих пристигнала и тя – дървеницата. Кафява, написа Tribune.bg.

Именно цветът я отличава от зелената, която по този начин или другояче си живее у нас и която не е чак толкоз нападателна.

На китайската дървеница ѝ трябвали няколко години, с цел да плъзне из цяла Европа и в цяла Америка. От яйце до възрастен субект на дървеницата ѝ трябват 40 дни, с цел да стартира на собствен ред да се развъжда. През живота си една женска снася 300-400 яйца. Ето за какво популацията ѝ се мери в милиони.

През 2016 година, до момента в който се разхождал край Софийския университет, етнологът доцент Николай Симов вижда по листата на растението хибискус да пълзи нещо кафяво. Била кафявата дървеница, същата, която пристигнала от Китай в Цюрих и явно от Цюрих в София. Дървеница като тази се назовава инвазивен тип, завоевател.

„ За инвазивните типове е особено тъкмо това. Там, където се появят за първи път, следва бързо размножаване в непрекъснато увеличаващ се брой и най-после инвазивният тип измества локалните и се трансформира в преобладаващ ", изяснява доцент Марио Лангуров от Националния природонаучен музей при Българска академия на науките.

Доцент Лангуров е сътрудник на доцент Симов, който пръв вижда кафявата дървеница при СУ преди 4 година

Влажното лято, топлата есен в края на септември и началото на октомври разрешиха на дървеницата толкоз доста да се развъди, че се трансформира в злина. Ще я видите на село, ще я видите в града. По прозорците на първия етаж и по прозорците на десетия. Намира си пролуки даже през комарниците и се промушва в дома ни.

С жлезите си дървеницата отделя симицинова киселина и по тази причина я назовават миризливка. Заради миризмата ѝ птиците и другите животни не желаят да я ядат. Като няма естествени врагове, миризливката се множи още повече.

За разлика от креватната дървеница, която се храни с кръв и по тази причина атакува и хората, тази, позната като миризливка се храни с растения и рядко, доста рядко може да ухапе човек. Миризливката пробива с хобота си кората на плода и изпива растителния сок. В резултат реколтата пропада.

„ Ябълки, киви, череши, сливи, всичко, което се сетите. Домати, патладжани, чушки, всичко това е храна за миризливката “, изяснява доцент Лангуров.

Ако земеделците напръскат плодовете и зеленчуците с препарат, миризливката отново ще ги нападне, тъй като препаратът е върху кората на плода, а дървеницата я пробива и изсмуква сока. Така че пред това настъпление, не може да създадем нищо, счита той.

„ В Съединени американски щати загубите от миризливката се пресмятат на 33 милиарда $ всяка година. В прилежаща Гърция, в Кавала, където гледат киви, миризливката нанася вреди за един милион евро “, споделя доцент Лангуров.

В тези дни, преди да застудее, миризливката е изключително дейна, тъй като си търси пролуки, където да се скрие и да презимува. Затова е по прозорците ни без значение дали живеем на първия или на десетия етаж.

Веднъж пристигнала от Китай, миризливката към този момент трайно се настани у нас и измести зелената миризливка, която си беше наш, локален тип и много-много не ни тормозеше. Тази, в този момент, е злина!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР