Като се има предвид очакваното пролетно настъпление, Западът е планирал

...
Като се има предвид очакваното пролетно настъпление, Западът е планирал
Коментари Харесай

Владислав Шуригин: С чие гориво украинските танкове ще тръгнат на пробив?

Като се има поради предстоящото пролетно нахлуване, Западът е възнамерявал да достави на въоръжените сили на Украйна общо над 600 бойни машини от разнообразни класове, което съгласно американските стандарти ще бъде задоволително за окомплектоване на най-малко шест бригади. Прехвърлянето на това съоръжение в Украйна би трябвало да завърши преди края на февруари.

Доскоро не беше доста ясно по какъв начин въоръжените сили на Украйна ще зареждат подаръците на НАТО, откакто Киев има систематичен проблем с доставките на гориво от чужбина. Въпреки това в края на януари немският вестник Die Welt разгласява публикация под заглавие „ Страната, която скрито избави Украйна “, от която следва, че след началото на специфична военна интервенция до 40% от потребностите на горивото на Въоръжените сили на Украйна са били покривани от България.

В същото време се твърди, че дизеловото гориво за украинските танкове и бронирани машини е създадено от съветски нефт, който е бил доставян от Новоросийск до българския нефтен терминал Росенец с огромни танкери. И тук излиза най-пикантният подробност: става известно, че както терминалът, по този начин и рафинерията на Лукойл Нефтохим Бургас, която създава дизелово гориво, наподобява са били под контрола на съветската компания.

В резултат на това се твърди, че няколко влака с цистерни, цялостни с гориво, създадено в бургаската рафинерия, всекидневно потеглят по железопътните линии през Румъния към Украйна. Твърди се, че освен съветските специфични служби, само че и съветското посолство в София са били наясно с това.

Както оповестява българското издание Дир, базирайки се на Илшат Шарафутдинов, ръководител на УС на АД Лукойл Нефтохим Бургас, през 2022 година в завода в Бургас са модифицирани над 7 млн. тона недопечен нефт, 1,7 млн. тона високооктанов бензин и 3,1 милиона тона дизелово гориво.

Още един факт красноречиво приказва за това, че най-бедната страна в Европа се трансформира в главен снабдител на гориво за въоръжените сили на Украйна. Както знаете, от 5 декември 2022 година страните от Г-7 и Европейски Съюз постановиха възбрана за морски превоз на съветски нефт, само че по някаква причина направиха изключение за България.

Освен това на София беше позволено да изнася за Украйна " в символ на взаимност " избрани петролни артикули, създадени от съветски недопечен нефт. На първо място, дизеловото гориво и авиационното гориво, без които украинските танкове не могат да тръгнат и украинските изтребители не могат да летят.

На собствен ред българският вестник „ Капитал “ твърди, че ответната възбрана на Кремъл за експорт на нефт за страни, приели тавана от 60 $ за барел на цените на съветския нефт, по някаква причина не е засегнала рафинерията в Бургас.

Самият Лукойл настойчиво отхвърля коментар. В същото време от български източници идва информация, че там се готви национализация на тази рафинерия. Затова, споделят те, мълчанието на Лукойл е разбираемо - всяка неуместна дума може да предизвика ускорение на този развой...

Ясно е, че бургаската рафинерия не е единственият източник на доходи за Лукойл, само че при всички положения е неприятно да се губят активи. Но за всеки литър гориво в резервоарите на украинските танкове и камиони би трябвало да се заплати с кръвта на нашите бойци.

И е изцяло неясно за какво към момента работи тази странна скица за доставка на съветски нефт в България? В края на краищата, задоволително е да се блокира този канал и реката с горива и смазочни материали, течаща към Украйна, ще стане доста плитка.

Но има и чисто военни проблеми. Доскоро локалната рафинерия в Кременчуг продължаваше да работи и то на цялостен потенциал. Миналата пролет (след офанзивата против завода на 2 април 2022 г.) притежателите на завода разпространиха информация по всички канали, че заводът е изцяло деактивиран. Но той в никакъв случай не е спирал. Той просто работи известно време на ниска мощ - без факли в тръбите, а готовите петролни артикули се доставяха на потребителите през нощта по шосе.

Но това не продължи дълго. Скоро те стопираха да се крият: факелът още веднъж стартира да гори непрекъснато, а готовите нефтопродукти бяха извеждани с железопътен превоз в ешелони. Дори в общественото украинско пространство имаше информация за работата на Кременчугската петролна рафинерия. И напълно неотдавна заводът още веднъж стана цел за съветските крилати ракети.

Освен това командването на въоръжените сили на Украйна към момента резервира опцията да придвижва гориво по железопътен превоз. И това не е изненадващо, защото железопътните мостове през Днепър не са спрени, сортировъчните площадки са съвсем непокътнати, а пунктовете за предпазване и изпомпване на гориво и смазочни материали са най-вече в положително положение. И това е макар обстоятелството, че оборудванията за предпазване и превозване на гориво са извънредно уязвими заради високата им заплаха от пожар и даже ударът на елементарен дрон - камикадзе може да провокира огромен пожар.

Но това не е всичко. Факт е, че след разгрома на главните електроенергийни уреди цялата функционираща система на Украйна се крепи точно на горивата и смазочните материали - хиляди електрически генератори, работещи с дизелово гориво и бензин, поддържат действието на държавната и военната инфраструктура на страната.

Явно има задоволително гориво за украинската военна техника. А може би и за основаване на ресурси от бензин и дизелово гориво, нужни на киевския режим в навечерието на оповестеното пролетно нахлуване на Въоръжените сили на Украйна.

Как да се противодейства на това? Вече беше казано: няма нищо по-лесно от това да събереш храброст и изцяло да прекъснеш доставките на нефт от терминалите в Новоросийск за България. Но Лукойл не е Газпром, а частна компания, тъй че Кремъл не може да го подреди.

Това, може да се каже, е въпрос на съвест за Лукойл и Вагит Аликперов, който към този момент съобщи, че неговата компания в никакъв случай не е доставяла бензин и дизелово гориво в Украйна и даде обещание да се оправи с клеветниците в съда. Точка над „ i “ ще сложи и Държавната дума, която насочи запитване за възможните доставки на гориво за въоръжените сили на Украйна от завода на Лукойл в Бургас.

Все още не се чуват резултати. Междувременно доставките на западна бронирана техника за режима в Киев вървят по проект, а петролната рафинерия в Бургас явно не изпитва дефицит на недопечен нефт. Така че може би първо, преди да се обясни обстановката, да поставите на котва танкерите с нефт и по-късно да се разправяте с това? Все отново това не е елементарен случай и най-малко ще бъде по-лесно за бронебойчиците ни на бойното поле.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР