Като се има предвид, че около 85 000 руски войници

...
Като се има предвид, че около 85 000 руски войници
Коментари Харесай

Приемането на Украйна в НАТО би било ужасна грешка

Като се има поради, че към 85 000 съветски бойци са съсредоточени наоколо до източните граници на Украйна, не е изненадващо, че ползата на Киев към алианса на НАТО се пробуди. В телефонен диалог с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Владимир Зеленски, украински комедиант, станал президент, допуска, че изказване на НАТО в поддръжка на страната му ще обезсърчи Кремъл от нахлуване, написа английският вестник The Telegraph, представен от организация " Фокус ".

Уви, съдейки от най-новата история на района, сходен ход на водачите на НАТО евентуално ще има противоположен резултат върху съветския президент Владимир Путин и единствено ще го подтикне да заеме още по-агресивна позиция, която елементарно ще докара до открит спор. В последна сметка вълнението от флирта на Киев с НАТО накара Кремъл през 2014 година да нахлуе и анексира Крим, където е основан Черноморският флот на Москва, и да поддържа сепаратистките бунтовници в Донбас. За Русия вероятността Украйна, някогашна руска република, която Москва от дълго време назовава „ Малка Русия “, да се причисли към НАТО е просто немислима. Виждайки, че НАТО гълтам една по една множеството някогашни сателитни на Съюз на съветските социалистически републики страни, Кремъл напомни, че има съглашение, че Алиансът няма да се уголемява по-на изток към съветските граници.

Ето за какво Русия реагира яростно на самодейността на някогашния президент на Съединени американски щати Джордж Буш да примами както Грузия, по този начин и Украйна в НАТО: ход, предизвикал съветското военно настъпление в грузинските райони Южна Осетия и Абхазия през 2008 година и продължаващата интервенция на Кремъл в Украйна. Въпреки всичко, западните водачи са все по-враждебни към последните актове на военна експанзия от страна на Путин, тъй че е напълно естествено, че ситуацията на Украйна изисква изказвания за поддръжка. След като преди този момент дефинира Путин като " палач ", Джо Байдън изпрати два американски военни кораба в Черно море, с цел да предотврати по-нататъшните закани от Русия. Англия, която подписа ново съглашение за стратегическо партньорство с Украйна предходната година, продължава да образова украинските военни и да организира взаимни учения. Външните министри на страните от Г-7 - Англия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединени американски щати - тази седмица в взаимно изказване осъдиха " продължаващото огромно струпване на съветски сили по границите на Украйна и в нелегално анексирания Крим ".

При такива условия Зеленски има всички учредения да чака стремежите на Киев за участие в НАТО да бъдат възприети удобно, изключително в Европа. Но макар несъмнения прилив на състрадание към тежкото състояние на Киев, отговорът на апела на Зеленски да поддържа проекта за деяние за участие на Украйна - първата публична стъпка към присъединението - беше неокуражителен. Част от рестриктивните мерки произтичат от дълбоки разделения, които пречат на европейските водачи да приказват като обединен фронт пред Русия. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон дадоха отговор, като непосредствено разговаряха с Путин за разрешаване на рецесията, което е малко евентуално да вдъхне на Киев доверие. Друг значим мотив за опълчване на желанието на Украйна за участие в НАТО е, че макар неотдавнашните опити на Зеленски да се оправи с корумпираната политическа система на Киев, страната остава втората най-корумпирана страна в Европа след Русия.

Решението на Зеленски от предишния месец да лиши водещия проруски олигарх от три телевизионни канала се счита за една от аргументите, заради които Путин, който е привикнал да популяризира посредством тях агитация на Кремъл да провежда неотдавнашното пренасочване на войски и въоръжение. И въпреки всичко Украйна би трябвало да извърви дълъг път, преди да доближи дълбочината и широтата на демократичните институции, нужни за присъединение към НАТО. Готовността на НАТО да се помири с членове със съмнителна демократична известност към този момент сътвори доста проблеми за алианса. По-специално страни като Турция, които по времето на президента Реджеп Тайип Ердоган са взели участие в появяването на ислямистки терористични групи, имат същия статут като изцяло работещите западни демокрации.

Ако НАТО в действителност желае да показва своята стойност през 21-ви век, ще бъде в най-хубавия интерес да подписа съюзи с други съидейници по света, а не с провалени квазидържави като Украйна. Защитата на териториалната целокупност на Украйна в лицето на съветската експанзия е значим принцип, изключително когато Китай господства в Южнокитайско море и заплашва Тайван. Въпреки това водачите на НАТО, ръководени от отбраната на интернационалното право, не могат да дават участие на друга страна със съмнителна демократична известност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР