Като психотерапевт съм прекарал голяма част от кариерата си в

...
Като психотерапевт съм прекарал голяма част от кариерата си в
Коментари Харесай

Те знаят как да ви вбесят

Като психотерапевт съм прекарал огромна част от кариерата си в проучване на междуличностните връзки и личностните разстройства, като даже съм обучавал личен състав в американската войска, ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ. Една тематика, която намирам за най-интересна, е социопатията, което е термин, употребен за разказване на антисоциално разстройство на личността. Социопатите могат да провокират безпорядък в живота ви и могат да бъдат по-трудни за забелязване от психопатите. Това важи в цялостна сила и за работното място. Психопатите са склонни да бъдат и минимизират риска от незаконни действия. Социопатите, въпреки това, нормално са по-непостоянни и по-често се поддават на страстите, изключително когато става въпрос за гняв и яд, което ги прави по-опасни. Ето някои от най-често срещаните признаци, по които може да разпознаете социопатите на работното място.

Те разграничават вярното от неверното, само че просто не им пука

Когато става въпрос за различаването на вярното и неверното, за социопатите вярното постоянно е това, което е в техния най-хубав интерес. Ако това им служи добре, те имат вяра, че дейностите им са изцяло оправдани. Това значи, че социопатите не изпитват никакви скрупули на съвестта, без значение кой е засегнат или ощетен в процеса.

Тяхната персона е построена по този начин, че да ангажира и омагьосва

Някои социопати не могат да управляват импулсите си и страдат от набор от пристрастяващи и саморазрушителни държания и привички. Но тези, които са в положение да устоят на желанието за реализиране на незабавно задоволство и са способни да възнамеряват дълготрайно, са най-опасни, защото са педантични и целенасочени. Те нормално вършат извънредно положително първо усещане и наподобяват топли, съпричастни и даже алтруистични, въпреки че не са нито едно от тези неща.

Те не постоянно наподобяват изцяло откровени

Социопатите нямат ясна визия за това кои са в действителност, тъй че те би трябвало се борят да поддържат усещането, което основават и излъчват към света. Те носят една маска на социотия, върху която е поставена още една маска на непочтеност. Това значи, че когато лъжат, може да звучат като подигравка на почтен човек, а не като в действителност откровен човек. Например, един социопат може да звучи като развалена плоча и да употребява изречения, ориентирани към избрана прекаленост - „ На 100% не съм отговорен “ или „ Заклевам се, че в никакъв случай не съм правил това “, в опит да убедят другите в своята откровеност.

Знаят по какъв начин да накарат кръвта ви да кипне

Социопатите знаят по какъв начин да натиснат верните психически бутони, с цел да получат надзор в една връзка. След като реализиран известна степен на съгласие, те ще се стремят да подкопаят прочувствената непоклатимост на своята цел. По тази причина те обичат да бъдат непредсказуеми (това е особено за множеството личностни разстройства). Понякога държанието им се дължи на съответното разстройство, а различен път е чисто тактически обосновано за комплициране и операция.

Най-лошите им склонности бързо излизат нескрито, когато почувстват, че губят надзор над вас

Когато един социопат разбере, че не сте „ дисциплиниран “, той ще премине в режим на офанзива. Кажете довиждане на подправената учтивостта. Те ще хвърлят допустимо обвиняване във ваша посока пред всеки, който е подготвен да ги слуша - другари, съседи, членове на фамилията, сътрудници.

Те показват подправено примирение

Друго нещо, по което можете да ги разпознаете, е подправената накърнимост. Социопатите могат да покажат „ огромно примирение “, като се показват за кротки и непретенциозни. Неквалифицираният наблюдаващ може да повярва, че това е същинската същина на социопата, когато той е без маска. В реалност това е следващата маска от неговия дрешник.

Разобличаването на личностните разстройства е мъчно

Изброените дотук признаци са потребни, само че те не постоянно са задоволителни, с цел да разпознаете един социопат. Ако някаква причина се окажете във връзка със социопат, имайте поради следните препоръки:
Избягвайте обществени демонстрации на противоречие със социопати. Всяка дума или деяние, което ги кара да се усещат засрамени, може да провокира тежки реакции.Не ги наричайте социопати, а последователно работете за преустановяване на връзката.Да имате социопат в живота си може да бъде доста предизвикателно и да ви кара да се чувствате изолирани, тъй че помислете за посещаване на терапевт или за присъединение към група за поддръжка. Да имаш с кого да приказваш може да бъде доста потребно.
Не постоянно можем да променим нечие държание, само че има способи да изградим граници, които да ни оказват помощ да се оправим в сходна обстановка. В края на краищата нашето прочувствено благоденствие е неразривно обвързвано с качеството на нашите взаимоотношения.

..........

Дейвид Дж. Либерман , психотерапевт и създател на „ Mindreader: The New Science of Deciphering What People Really Think, What They Really Want, and Who They Really Are “, за

Превод: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР