Като променим закона, той може да се окаже на празно

...
Като променим закона, той може да се окаже на празно
Коментари Харесай

Тома Биков: Искате да поставите начело на КПКОНПИ човек с вида и характера на Чаушеску

" Като променим закона, той може да се окаже на празно място. Тази комисия ще се разделя, Бойко Рашков отпред на коя ще бъде? От там ще зародят нови въпроси, на които вие отново няма да можете да си отговорите и ще продължите да обвинявате мафията, че е влезнала в Конституционния съд, или в някой различен съд, или в някой различен закон. Вие сте решили да изберете отпред на комисията човек с тип и темперамент на Николае Чаушеску ".

Това съобщи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков по време на диспути в пленарната зала на Народно събрание по отношение на изискванията и реда за избора на ръководител на КПКОНПИ, представен от Българска телеграфна агенция. Според него Рашков надали би се обидил чак толкоз доста от това съпоставяне.

" Геният на Карпатите " Николае Чаушеску управляваше Румъния с желязна ръка съвсем четвърт век. Неговата тирания безусловно срина стандарта на живот на междинния румънец, който си мечтаеше да бъде по това време българин. Режимът му падна в края на 1989 година вследствие на бунт, при който имаше доста починали. Николае и Елена Чаушеску бяха наказани и екзекутирани.

 Михал Камбарев, Политическа партия Михал Камбарев, Политическа партия Източник: Zonanews
От 14 на 5 дни да се редуцира срокът за внасяне на оферти за претенденти за ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). Тази публицистична корекция предложи Михал Камбарев от парламентарната група на " Продължаваме Промяната " (ПП) по време на дебата за приемане на процедурните правила за изискванията и реда за предложение на претендентите и избор на ръководител на антикорупционната комисия.

Предложенията за претенденти да се вършат в писмена форма в деловодството на Народното събрание до Комисията по предварителна защита и противопоставяне на корупцията, плануват обсъжданите текстове. От сутринта депутатите разискват процедурните правила. Темата провокира разногласия в пленарната зала.

 Александър Несторов, Движение за права и свободи Александър Несторов, Движение за права и свободи Източник: Zonanews
Още при започване на съвещанието Александър Нестеров (ДПС) изиска точката да отпадне от дневния ред. Той се аргументира с това, че няма логичност да се одобряват правила за избор на ръководител преди приемането на новия антикорупционен закон.

Нестеров направи няколко оферти, едно от които е претендентът да не е над 65-годишна възраст. Той изиска измежду документите при кандидатиране да се прибави и " уверение за психическа валидност ". Според него би трябвало да се види и дали против претендента има инспекции в КПКОНПИ.

От опозицията считат, че се вършат правила за избран човек. От Движение за права и свободи и ГЕРБ-СДС припомниха, че министър председателят в оставка Кирил Петков е декларирал, че вътрешният министър в оставка Бойко Рашков ще е номинацията за ръководител на КПКОНПИ.

 Маноил Манев, ГЕРБ Маноил Манев, ГЕРБ Източник: Zonanews
Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) изиска претендентът да даде декларация, че не е бил подлаган на процедура по лишаване на допуск до класифицирана информация. Александър Ненков (ГЕРБ-СДС) съобщи, че разпоредбите нямат смисъл, тъй като претендентът към този момент е явен.

 Александър Ненков, ГЕРБ Александър Ненков, ГЕРБ Източник: Zonanews
" Дори да е имало някакви подозрения за кандидатурата на Бойко Рашков, те бяха опровергани и в действителност ние разбрахме, че това е най-хубавият претендент сега, в който Десислава Атанасова излезе и сподели - в случай че приемете кандидатурата на Бойко Рашков, обявявате война на ГЕРБ. Вижте Ненков, нашата поръчка постоянно е била, че ние разгласяваме война на това, което съставлява ГЕРБ ", отвърна Искрен Митев (ПП).

 Искрен Митев, Политическа партия Искрен Митев, Политическа партия Източник: Zonanews
В хода на дебата водачът на Движение за права и свободи и ръководител на парламентарната група Мустафа Карадайъ предложи срокът за подаване на предложенията да бъде " незабавно след " приемането на разпоредбите. Той сподели, че от Движение за права и свободи са подготвени още през днешния ден, в случай че се гласоподават текстовете, да предложат " заслужен, интелигентен, хубав, съзнателен, честен, свободен, виновен, честен, самостоятелен човек, който ни напомни комунистическите способи и се споделя Бойко Рашков ".

 Десислава Атанасова, ГЕРБ Десислава Атанасова, ГЕРБ Източник: Zonanews
Според Десислава Атанасова депутатите могат още в този момент да изпълнят слогана " нулева приемливост към корупцията ", като одобряват в плана на решение с изключение на за ръководител на КПКОНПИ Бойко Рашков да бъде определен и за министър-председател, основен контрольор в Инспектората към Висшия правосъден съвет (ВСС), за член на Висш съдебен съвет, ръководител на Сметната палата, както и за член на Конституционния съд. " За нас Бойко Рашков е наслада! Да го изберем още в този момент за ръководител на КПКОНПИ, за какво се занимаваме с процедурни правила ", попита Атанасова.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР