Като пример е дадено, че при резервация на хотел в

...
Като пример е дадено, че при резервация на хотел в
Коментари Харесай

На 106 % са запълнени хотелите на морето през уикенда, цените тогава скачат тройно


Като образец е обещано, че при резервация на хотел в Слънчев бряг е оповестена цена от 109 лв. за нощувка вторник против сряда. Но в случай че изберем да отседнем в събота против неделя, се оказва, че ще платим за стаята два и половина пъти по-скъпо – 269 лв..

Увеличението на цените през уикенда се движи в границите от 50% до 2-3 пъти, изясни шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов. По думите му петък, събота и неделя е невероятно да се намерят свободни стаи, изключително по Южното Черноморие, без да сме резервирали овреме. Такъв късмет, въпреки и дребен, обаче имаме, в случай че желаеме да отседнем вторник, сряда и четвъртък, осведоми " Телеграф ".

" Според експертите, хотелите се пълнят 80-90% през седмицата в пика на сезона. Петък, събота и неделя обаче са запълнени даже над потенциала – приблизително 106% ", уточни Драганов.

Това се получава, като да вземем за пример двойна стая се трансформира в тройна с още едно легло.

Такава е обстановката поради пандемията, която трансформира хората в уикенд туристи. Мнозина към този момент нямат отпуск и това е единственото време, което могат да отделят, а също тези, които живеят наоколо до морето – в Сливен, Ямбол, Търговище, отскачат до плажа по 20 пъти през лятото за ден, ден и половина. Голяма част от тях идват сутринта, заплащат за чадър и шезлонг и си отиват по здрач. Някои даже си носят храна от у дома, други обядват в някой ресторант. Има и такива, които си резервират една, две или три нощувки. Тръгват за морето петък вечер след работа и стоят до понеделник заран, когато напущат хотела и поемат назад към работните си места.

Точно това е повода за големия напор по морето сега, поради което заран плажуващите не могат да си намерят места на пясъка и още на разсъмване се хвърлят хавлии, с цел да се резервират шезлонгите.

Освен че не могат да си намерят чадър, различен проблем, с който се сблъскват гостите на хотелите, е дублирането на резервации. Дублажите се получават от боязън, че хотелите ще останат празни. Много от притежателите създали контракти за 120% от леглата, презастраховайки се, че базата им ще бъде запълнена в несигурната Коронавирус конюнктура, когато част от гостите могат да анулират резервацията си в последния миг.

" Тази процедура се е трансформирала в всеобща, което пък слага в неспособност хотелиерите да пренасочват гостите, останали без стая, към друго място за настаняване от същата категория, тъй като всичко е запълнено. Така не са необичайност случаите, когато уикенд туристи, преди малко пристигнали в курорта, остават безусловно на улицата и с куфарите потеглят да си търсят нов хотел на шанс. Скочи ли заетостта над 92%, ще има недоволни туристи поради дублажите ", сподели Румен Драганов.

Оказва се, че и чадърите са по-скъпи на някои места през уикенда. Ако през делничните дни на избрани плажове цената за чадър е 5 лева, тя стига до 7 през почивните дни. Също по този начин има и проблем с паркирането като цените за автомобил за денонощие на закрито коства 16 лева, а навън 12 лева Скок се следи в последните седмици на юли, когато сумата се вдигнала надлежно на 18 и 14 лева за същата услуга.

Румен Драганов разяснява и обстоятелството, че преди време българинът е почивал доста по-дълго на морето.

" През 30-те години на предишния век хората са летували по 3 месеца и това се е наричало курортолечение. По време на социализма класиката бе главата на фамилията да вземе карта от службата и да заведе цялата фамилия за 14 дни на море в почивната станция ".

В последните години се затвърждава традицията да вървим на морска отмора по пет, най-вече седем дни. А поради ковид това и предишното лято доста хора към този момент отскачат единствено за ден до родното море. Преди такива еднодневни пътувания всеобщо имаше към гръцкото море. Сега тези екскурзии обаче станаха неизгодни поради тестванията и потокът от туристи се ориентира към Черноморието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР