Като „полезна“ определи видеоконферентната среща между американския президент Джо Байдън

...
Като „полезна“ определи видеоконферентната среща между американския президент Джо Байдън
Коментари Харесай

Без пробив на разговора Путин-Байдън, но има нагласа за съвместна работа и диалог

Като „ потребна “ дефинира видеоконферентната среща сред американския президент Джо Байдън и съветския му сътрудник Владимир Путин съветникът по вътрешна сигурност на Съединени американски щати Джак Съливан.

На брифинг в Белия дом Съливан съобщи, че Байдън е дал да се разбере, че дипломацията би трябвало да се употребява за понижаване на напрежението към Украйна

Екипите на двамата президенти ще продължат да работят по двустранните връзки, Вашингтон ще е в близка съгласуваност със съдружници и сътрудници.

Според Съливан двучасовата видеосреща е била под формата на полемика като не е имало изнасяне на речи.

По-рано от известие на Белия дом стана ясно, че Байдън е изразил дълбокото безпокойствие на Съединени американски щати и сътрудниците в Европа за скупчването на войски по границата с Украйна. Той също е показал, че Съединени американски щати дружно със своите съдружниците ще отговорят със „ мощни стопански и други ограничения при положение на военна ескалация “ към Украйна.

Съливан разясни, че за Съединени американски щати въпросът за бъдещето на „ Северен поток 2 “ при положение на съветско навлизане в Украйна е от извънреден приоритет.

„ Факт е, че гориво сега не тече по тръбопровода „ Северен поток 2 “, което значи, че не е настоящ. Това от своя страна значи, че не е лостов механизъм за Путин. Всъщност това го трансформира в лостов механизъм за Запада, тъй като в случай че Владимир Путин желае да види гориво, което да тече по този водопровод няма да желае да рискува да нападне Украйна “, уточни съветникът на по вътрешна сигурност на Съединени американски щати.

За Вашингтон „ Северен поток 2 “ е съветски геополитически план, който заплашва енергийната сигурност на Европа, само че през май Байдън отстрани глобите за несигурно интервал.

От брифинга след срещата сред двамата водачи стана също ясно, че Съединени американски щати ще не престават да доставят материална отбранителна военна помощ на Украйна.

Оценката на Кремъл

Владимир Путин е срещнал Джо Байдън с съветските „ червени линии “, а точно по-нататъшното разширение на НАТО на изток и разполагането на настъпателни оръжия на територията на граничещите с Русия страни. Това заяви президентският консултант Юрий Ушаков след вчерашния диалог сред водачите на двете най-големи нуклеарни страни.

Президентът Путин е разкритикувал отхвърли на управляващите в Киев да изпълнят Минските съглашения и постигнатите в границите на нормандския формат договорености.

От своя страна Джо Байдън е изразил угриженост от скупчването на съветски войски наоколо до границата с Украйна. Той е предизвестил, че Съединените щати приготвят огромни стопански, финансови и политически наказания при положение на продължаваща ескалация към Украйна.

В отговор Путин е декларирал, че Москва се нуждае от юридически гаранции за сигурността си, а Байдън е заречен да разиска въпроса със съдружниците на Съединените щати.

Двамата президенти са засегнали тематиката с взаимните ограничавания в работата на дипломатическите задачи и са установили неудовлетворителното положение на двустранните връзки.

Станало е дума и за съдействието в областта на киберсигурността и за иранската нуклеарна стратегия.

Разговорът не докара до пробив, само че двамата водачи демонстрираха настройка за взаимна работа и разговор, обобщи Юрий Ушаков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР